Blog

İnsan Kaynakları 2024 Trendleri ve Öncelikleri

işe zarar verme sıralaması
İnsan Kaynakları / Yöneticinin Kalitesi

İnsan Kaynakları 2024 Trendleri ve Öncelikleri

İnsan Kaynakları alanında saygın bir şirket olan Gartner’in 2023 Ekim ayında yayınlanan raporunda 2024 yılı için trendlere ve önceliklere yer verilmiş. Bu yazıda trendleri paylaşıp en önde olan iki öncelik üzerinde yorum yapmak istiyorum.

İnsan Kaynakları 2024 Trendleri

Burada öncelikleri ortaya çıkaran 3 büyük trendi paylaşarak başlayalım.

Zorlanan Çalışan – İşveren ilişkileri

Raporda çeşitli konularda işveren görüşleri ile çalışan görüşlerinin büyük ölçüde farklılaştığının altı çizilmiş… örneğin…

Organizasyonların %75’i çalışanların ofise gelmelerini isterken sadece %26’sı buna uyulduğunu raporlamış. Çalışanların ise yarısı ofise gitmenin maliyetinin faydalarından fazla olduğunu ifade etmiş.

Performans ile ilgili konuda da ciddi farklılık var. Organizasyonların %58’i gelecek yıl koydukları hedefe ulaşabileceklerini ifade ederken çalışanların %45’i aynı performansı sürdürme konusunda endişeli olduklarını ifade etmişler.

Diğer bir ilginç veri… Organizasyonların %63’ü çalışanlarına güvendiklerini söylerken çalışanların %53’ü organizasyonlarına güvendiklerini belirtmişler.

Yetenek Sorunu

CEO’lar işlerine zarar verme potansiyeli bakımından en güçlü tehdit olarak Yetenek Azlığını görüyorlar.

Dönüşen Teknolojiye İK’nın Geç Adaptasyonu

Özellikle ChatGPT üzerinden yapılan ankette çalışanların bu teknolojiyi kullanmaları beklenirken, CEO’ların %68’inin üretken yapay zekanın getirilerinin maliyetlerinden fazla olacağını belirtmiş olduklarını görüyoruz.

Sıkıntılı bir veri, 167 IK direktörünün oylarıyla, IK yöneticilerinin sadece %22’sinin üretken yapay zeka ile ilgili şirket içi tartışmalara katıldıkları ve görüş bildirdikleri görülmüş. IK’nın bu alana daha hızlı girmesi gerekiyor.

İnsan Kaynakları 2024 Öncelikleri

Gördüğünüz gibi İK 2024 yılı önceliklerinden ilk ikisi liderlik gelişimi ve organizasyon kültürü ile ilgili…

Lider ve Yönetici gelişimi

Bir süre önce belirttiğim gibi, bu konu organizasyonların en çok üzerinde durması gereken konulardan biri olarak görünüyor. Gelin ayrıntılara bir bakalım.

İş yükünün artmış olması, değişimi yönetmek konusunda zayıflık ve şirketlerin lider gelişimine etkili yaklaşmamaları en büyük sorunlar olarak görülüyor.

Organizasyon Kültürü

Kültür konusu görüldüğü gibi İK yöneticilerinin 2024 yılında öncelikleri arasında olmayı sürdürecek. Verilere bakalım.

En büyük ihtiyaç kültürün tanımlanması, değişimin planlanması, vizyonun netleştirilmesi ve çalışanların daha yakın hissetmelerinin sağlanması olarak görülüyor.

Siz de bu trendler ve önceliklere katılıyor musunuz?

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir