Blog

Saniyeler İçinde İkna: Asansör Konuşmasıyla Fark Yaratmanın 5 yolu

wallpaperflare.com_wallpaper (5)
Hitabet

Saniyeler İçinde İkna: Asansör Konuşmasıyla Fark Yaratmanın 5 yolu

İş hayatında bazen bir üst düzey yöneticiye, bir çalışanınıza bir müşteriye mesajınızı iletebilmeniz için sadece saniyeler olur, bu saniyeleri etkili kullanmak sizi ileriye götürür, öne çıkarır, akılda kalmanızı sağlar. Bu durum tabii satış durumları için geçerlidir, aynı zamanda şirket içinde ilişkilerinizde de yardımcı olur. Üst düzey yöneticiniz ile koridorda karşılaştığınızda ne söyleyeceğiniz ve ne kadar akılda kalacağınız önemli bir terfi parametresi olabilir.

Bu yazıda 5 farklı senaryoda asansör konuşmalarına bakalım, bu konuşmaların yaklaşık 30 saniye civarında sürmesi beklenir, daha da kısa sürecekse en önemli sözcüklerle birlikte bir “eylem çağrısını” da içerecek şekilde bu değerli saniyeleri kullanmanızı öneririm.

 

Şirketinizle ilgili

Bir müşteri adayınız ile kısacık karşılaştınız, asansörde veya sektör kongresi için bulunduğunuz mekanda olabilir. Müşterinizin sektörü bildiğini ve fakat sizin firmanızı tanımadığını düşünelim. 30 saniyede şirketinizin ne yaptığını söylemeniz gerekiyor, bir örnek verelim. Bu durum aynı zamanda müşteri adayınızın veya sizinle yeni tanışmış bir kişinin “ne iş yaptığınızı” sorması sırasında da kullanılabilir.

“İstanbul içi trafikten yoruldunuz mu? Şirketimiz sizi istediğiniz yere deniz taksiler ve helikopterler aracılığı ile götürüyor, aracınızı da ayrıca istediğiniz yere park ediyoruz. Size bir bilgi paketi gönderebilir miyim?”

 

Merhaba, memnun oldum. Şirketimiz tasarımı ve uygulaması ile dikkat çeken, etki yaratan aydınlatma çözümleri sunuyor. Bitirdiğimiz projelerle ilgili bir görsel sunum iletebilir miyim size?

 

Kendinizle ilgili

Bu senaryoda asansörde veya koridorda sizin ne iş yaptığınızı soran bir müşteri adayı, müşteri veya üst düzey yönetici var. Bu durumda kendi rolünüzü kısa ve etkili şekilde ifade etmeniz değerli olur. Örneklere bakalım..

Ben yazılım kodlayarak bankamızdan aldığınız online hizmetlerin güvenli olmasını sağlıyorum. Aynı yazılım kredi kartı güvenliği sürecinde de kullanılıyor.

 

Şu anda dünyanın en iyi annesi olmak için oğlumun yanındayım, aynı zamanda yarı zamanlı tasarım işleri yapıyorum. Oğlum okula başlayınca tasarım üzerine kendi şirketimi kuracağım.

 

Konuşmanızla – Etkinliğinizle ilgili

Bu senaryoda diyelim bir konuşma yapacaksınız, veya webinarınıza insanları davet ettiniz. Kısa bir süreniz var ve bir katılımcı adayı ile denk geldiniz… Ona neler söylerseniz sizi dinlemeye gelir?

Konuşmama katılmanız harika olur, teknoloji firmalarında çalışan bağlılığını %20 artırmanın 3 yolunu paylaşacağım.

 

Ben olsam konuşmama katılırdım, günde 5 dakikalık alıştırmalar ile karın kaslarınızı nasıl baklavaya dönüştürebileceğinizi anlatacağım. Beklerim!

 

Yatırımcılarla denk gelirseniz…

Ya girişimci iseniz ve yatırımcı bildiğiniz biriyle asansörde karşılaştıysanız… Müthiş bir fırsat değil mi… Burada önemli olan çok kısa sürede onun ilgisini çekebilecek cümleyle açılış yapıp, şirketinizin farklılaştırıcı misyonunu paylaşmanız olacak…

Biliyorsunuz insanlar boş evlerin ısıtılması için binlerce lira harcıyorlar. Bizim app’imiz ile uzaktan ısıtma kontrolü sağlıyor ve enerji maliyetlerini %30 düşürüyoruz. (Yatırımcı ilgili görünüyorsa…) App’imizi sadece ayda 20TL’ye satarak ilk yıl 20 milyon TL gelir elde etmeyi planlıyoruz. Aynı zamanda enerji şirketlerinden ürünümüze ilgi var, bir entegrasyon söz konusu olabilir. İlginizi çektiyse size şirket sunumumuzu gönderebilir miyim?

 

Tüm çalışanların bilmesi gereken…

Sizin şirketinizi ziyarete gelsem, çalışanlarınızla asansörde denk gelsem ve her birine şirketinizin misyonunu, var olma sebebini sorsam, birbirine yakın yanıtlar alabilir miyim sizce? Şirket büyüklüğünden bağımsız olarak her çalışanın “aynı sayfada” olması gereken en önemli cümle işte bu misyon cümlesidir. Bir müşteri, dışarıdan bir konuk sorduğunda herkes bunu kalpten bilmelidir, aynı zamanda “büyük resim” duygusu yaratacağından bağlılığı da destekleyecektir.

Hastanemize adım atan her konuğun sağlıklı ve iyi hissederek buradan ayrılmaları için varız.

 

Evde dilediğiniz mobilyayı sizin isteklerinize göre tasarlayıp gerçekleştirmenize yardımcı olmak için varız.

 

Bu kısa ifadeleri kendiniz ve şirketiniz için öğrenip “düşünmeden” söyleyebilecek durumda olmanızı öneririm.

 

 

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir