Blog

Yataylarımız ile ilişki geliştirmenin 4 yolu

nick-fewings-0Qdm8Gbg6PE-unsplash
Çalışan Sağlığı / Ofiste İletişim

Yataylarımız ile ilişki geliştirmenin 4 yolu

Yatayımızda bizimle çalışan, unvanlarımız açısından üstünlük ilişkimiz olmayan çalışma arkadaşlarımızın kariyerimiz ve başarımız için son derece önemli olduğunu biliyor muydunuz? Onlarla ilgili belli yaklaşımları bilerek ve planlayarak yapmazsak enerjimizi boşuna yiyecek gereksiz tartışmaların içinde olabilir, iletişim kazalarının içinde kaybolabilir, kendi verimliliğimiz ve ekibimizin performansında düşmeler yaşayabiliriz.

Ofiste politika ile diplomasiyi de ayırmak isterim bu vesileyle… Ofiste politika bu kirli oyunları uygulayan kişinin çıkarını gözetecek şekilde çoğunlukla organizasyonun zararına sonuçlanan eylemleri ifade ediyor. Diplomasi ise ortak faydayı sağlamak için eşitlerin birbirini iknası, birlikte çözüm yolu aramayı, bulmayı içeriyor. Bu bağlamda yataylarımız ile ilişkilerimizde iyi bir diplomat olmalıyız.

Bazı durumlarda yatayımızdaki iş arkadaşımızın bizden daha “güçlü” olduğu durumlar da olabilir. Örneğin siz “yatırım yapan” bir konumda iseniz, çoğu kez bu yatırımlara izin veren, onay veren finans direktörü sizden daha “güçlü” olabilir, unvan olarak eşit seviyelerde olsanız bile… Bu ince ayrımları da sezmek önemli bir liderlik becerisidir.

Bu yazıda yataylarınız ile ilişkilerinizde kullanabileceğiniz 4 yol önermek isterim.

Yataylarınızı “yakınınızda” tutun

Mümkün olduğu kadar yatayınızda sizinle veya sizin ekibinizle birlikte çalışan iş arkadaşınıza yakın olmaya çalışın. Hele ekipleriniz bir arada çalışıyorlarsa onunla sık konuşmak, karşılıklı değerlendirmeler yapmak, rekabet yerine çözüm bulma yaklaşımında olmak işinize yarayacaktır. Ayrıca bunun “ağ” kurma açısından da çok faydasını görebilirsiniz.

İnsan olarak ne istediklerini bulmaya çalışın

Yatayınızda sizinle birlikte çalışan arkadaşlarınızı insan olarak tanımaya çalışmanızı öneriyorum. Onlar kariyerlerinden, rollerinden, süreçlerden neler bekliyorlar? Acaba sürekli bir değer görme ve takdir görme ihtiyaçları mı var, bunu siz de karşılayabilirsiniz. Gördüğünüz takdire şayan eylemleri paylaşmaktan çekinmeyin derim. Bazen yatay çalışan liderler tüm şirket ile ilgili görüşlerini paylaşmak, belli konularda benzer yaklaşımda olan liderlerle bir arada olmak isteyebilirler, sizin de katıldığınız konularda bir işbirliği içinde olabilirsiniz. Katılmasanız da iyi bir dinleyici olabilirsiniz ve masanın üzerindeki konu üzerine faydalı bir tartışmaya katkı verebilirsiniz.

Siz de tam ne istediğinizi iletin

Yataylarımızla ilişkilerimizde kendimizi ifade etmek önem kazanıyor. Aramızda müdürlük ve unvan ilişkisi olmadığı için kendinizi daha rahat hissedebilir, daha içten iletişime girebilirsiniz. Ondan, onun ekibinden tam neler istediğinizi ve beklediğinizi ifade etmeniz birlikte çalışırken olası bazı sorunları da oluşmadan önleyebilir. Ortaya çıkan sorunlarla ilgili de açık ve çözüm odaklı bir yaklaşım göstermeniz iyi olur.

Lütfen unutmayın, terfi, yükselme, projelerin yürümesi ve desteklenmesi gibi kritik konularda müdürünüz ile birlikte yatayınızda sizinle omuz omuza çalışan arkadaşlarınızın görüşleri önem kazanacak, sizin de iş çıktılarınızı etkileyebilecektir.

Toksik biri ile yan yana çalışmanız gerektiğinde…

Çeşitli sebeplerden bir yatay iş arkadaşınız size “karşı” davranışlar geliştirmiş olabilir. Örneğin sizin son terfinizi içine sindirememiştir, veya sizi sonraki terfi için rakibi görüyor olabilir, kendi ekibini korumak ve sizin ekibinizi hatadan sorumlu tutmak için bazı davranışlar olabilir… Bu gibi durumlarda şu soruyu kendinize sormanızı öneriyorum.

Haklı olmak mı daha önemli yoksa hedeflerime ulaşmak mı?

Bu sorunun yanıtı “hedeflerime ulaşmak benim için uzun vadede daha değerli” ise, o zaman her zaman haklı olma peşinde koşmayabilir, uygun uzlaşma noktaları bulabilir, kendi yaklaşımınızı büyük hedefe ulaşma doğrultusunda güncelleyebilirsiniz.

Bir diğer önerim de… böyle bir durumda bu olumsuz ve yıkıcı davranışları gösteren arkadaşınıza gidip, bir yemek yiyelim mi, birbirimizi daha iyi tanımak için zaman geçirelim mi diyerek bir kaç saat birlikte zaman geçirmenizdir.. Bu olduğunda karşılıklı olarak birbirinizi insan olarak tanıyacak, bu davranışların arka planını daha iyi anlayabilecek ve karşılıklı anlayışı geliştirebileceksiniz… Bu tür bir davet zor olabilir, belki davette şunu diyebilirsiniz…

Bir yemek yiyelim mi, son olayları yok sayıp sıfırdan yeni bir sayfa açabilir miyiz?

Bu tavsiyelerin faydalı olmasını diliyorum.

 

 

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir