Blog

Ekibinizin size “açılabilmesi” için kullanabileceğiniz 3 soru

wallpaperflare.com_wallpaper
Bağlılık Faktörleri / Güven Ortamı / İşveren Markası / Liderlik / Psikolojik Güvenlik

Ekibinizin size “açılabilmesi” için kullanabileceğiniz 3 soru

Ekip lideri olarak ekibinizin her üyesinin “iyi niyetle” davrandığını düşünmek her zaman çok kolay olmayabilir. Ancak durum ne kadar aksini gösteriyor gibi görünse de, soğukkanlılığınızı koruyarak davranmak önemli bir liderlik becerisidir.

Diyelim bir arkadaşınız toplantıya üçüncü kez geç geldi, ki daha önce onu bu konuda uyarmıştınız. Sizin potansiyel davranış seçeneklerinize bir bakalım ve bu davranışları 10 üzerinden puanlayalım ne dersiniz?

  • Çalışanın bu davranışı kasti olarak yaptığını ve kötü niyetli olduğunu düşünerek bir yorumda bulunmak (3)

 

  • Çalışanın bu davranışı tembellikten yapmış olabileceğini düşünerek bu doğrultuda bir yorum yapmak (3)

 

  • Çalışanı diğerlerinin önünde kötü duruma düşürerek çözüme ilerlediğinizi düşünmek mesela “Murat yine alarm saatini kurmayı unuttun galiba” gibi acıtıcı ve alaycı bir dil kullanmak. (2)

 

  • Toplantı anında bir şey söylemeyip veya nazikçe bu davranışı fark ettiğinizi belirtip arkadaşımızla ayrı bir toplantı yapma niyetini ifade etmek. (8)

 

Böyle bir durumda bu arkadaşımız ile yapacağınız 1:1 toplantıda sorabileceğiniz 3 alternatif soru önermek isterim. Bu sorular ile sizin haberiniz olmayan, arkadaşımızın size iletmediği, belki kendini konuşmakla ilgili iyi hissetmediği perde arkası konuyu anlama ihtimaliniz artabilir, arkadaşımızın sizin samimiyetinize güvenerek biraz daha “açılması” mümkün olabilir. Bu noktada da gelişim diyaloğuna, anlamlı bir bağ kuracağınız bir samimi diyaloğa doğru ilerleme ihtimaliniz de artacaktır.

 

  1. Gerçekten bilerek ve isteyerek mi bu davranışı gösteriyorsun, yoksa… ?
  2. Benim bilmediğim ve anlamadığım bir şeyler mi oluyor arka planda?
  3. Sen bu durumu benim gördüğümden farklı mı görüyorsun, sence bu durumu nasıl değerlendirebiliriz?

 

Bu soruların faydası olmasını diliyorum.

Ekip liderlerinin gelişimi üzerine bir ihtiyacınız varsa veya ekip lideri olarak kendi liderlik becerilerinizi geliştirmek istiyorsanız bana ulaşabilirsiniz.

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir