Blog

Müdürünüze uygun şekilde itiraz edebilmenin 4 yolu

disagreement
Liderlik / Ofiste İletişim

Müdürünüze uygun şekilde itiraz edebilmenin 4 yolu

Müdürünüze itiraz etmek istediğinizde, farklı bir görüş iletmek istediğinizde veya tamamen yaratıcı bir şekilde kendi bakış açınızı paylaşmak istediğinizde neler oluyor? Bu müdürünüzün genel tavrı, becerileri ve sizinle olan ilişkisine göre değişebilir… Peki itiraz etmek isteyip de sonunda müdürünüzün tepki gösterdiği durumlar da oluyor mu, nasıl hissediyorsunuz? Acaba onu kızdırmayacak, objektif, nazik ve eyleme ve hedefe odaklanmış bir biçimde ona fikrinizi iletebilseydiniz nasıl olurdu, daha iyiye gider miydi ilişkiniz?

Ekip liderleri için de şu notu iletmek isterim, bir ekip arkadaşınız size kendi bakış açısını, kendi fikrini iletmek istediğinde lütfen onun sesini çeşitli mazeretler ile boğmayın, bunu iki defa yaparsanız, çok fayda görebileceğiniz bir zamanda bile ses çıkarmadığını görebilirsiniz.

Müdürünüze farklı fikrinizi iletmek için nasıl yaklaşımlar daha uygun olabilir, buyurun…

Bu konuda sanırım farklı bir yerden bakıyorum, kendi bakış açımı paylaşabilir miyim?

Bu soruyla aslında ortada gidip gelen konuyla ilgili daha önce iletilmemiş, büyük ihtimalle müdürünüzün düşünmediği bir bakış açısına sahip olduğunuzu belirtiyor ve dikkat ederseniz izin istiyorsunuz… İzin istediğinizde aslında diyaloğu nazikçe açmış oluyorsunuz, böyle bir izin karşısında olumsuz yaklaşacak müdür sayısının çok az olduğunu düşünüyorum.

Bu dediğinizi uyguladığımız senaryo ile ilgili benim şöyle endişelerim var…

Burada da bakın, müdürünüzün istediği veya dikte ettiği yoldan gidildiğinde “kendi” endişelerinizi seslendirmek istiyorsunuz. Burada bir subjektif yaklaşım ve sorumluluk alan bir cümle var. Bazı müdürler bu cümleden sonra sizi dinleyip, “Tamam bunu not aldım” deyip kendi bildiğini okuyabilir, bazıları da sizin vereceğiniz yeni fikir ve masaya getirdiğiniz endişeleri de dikkate alarak yönünü değiştirebilir. Her iki durumda da siz öznel görüşünüzü ve endişelerinizi tehdit etmeden ifade etmiş oldunuz bu cümleyle.

Bu konuda benim algıladığım biraz farklı, bence….

Bu senaryoda da yine bakın ben dilini kullanarak, kendi algınızın farklı olduğunu belirtiyorsunuz. Kendi görüşünüzü müdürünüzün görüşünü çöpe atmadan ve küçümsemeden ifade ediyorsunuz. Kendi algınızın farklı olduğunu belirttiğinizde aslında doğru yanlış tartışması da olmuyor, farklı algılar ifade edilmiş oluyor. Bu şekilde yaklaştığınızda müdürünüzün sizi dinleme olasılığını da artırmış oluyorsunuz.

Ben bu resmi şöyle görüyorum… Sizce ortada buluşmanın mümkün olabileceği bir durum olabilir mi?

Burada aslında bir müzakere becerisi sergiliyorsunuz. Müdürünüzün istediği senaryoya karşılık kendi görüşünüzü ve yolunuzu paylaşıp ortada buluşabilir miyiz diyorsunuz… Burada müdürünüz bunu büyük ihtimalle bir iğneleme veya tehdit olarak algılamayacak, belki uçta olan bir görüşünün yumuşaması, daha gerçekçi olması ve ortalanması gibi değerlendirecektir.

Bu yaklaşımlar ile hem müdürünüzle ilişkinizi daha iyi hale getirecek, hem sizi dinlemesini sağlayacak, hem de fikrinizin uygulanma ihtimalini artıracaksınız.

Bu konularda ekip liderlerine mentörlük yapıyorum, siz de ekip liderliği becerilerinizi geliştirmek ister miydiniz? Bana ulaşabilirsiniz.

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir