Blog

Ekibinizde Güven Yaratmanın 4 Yolu

raw_insanlarin-guvenini-nasil-kazanabilirsiniz_494472469
Bağlılık Faktörleri / Güven / Güven Ortamı / Liderlik / Ofiste İletişim / Psikolojik Güvenlik

Ekibinizde Güven Yaratmanın 4 Yolu

Ekibinizde güven yaratmak liderlik yolculuğunuzda belki hemen önünüze gelecek ve en zorlanacağınız konulardan biri olabilir… Bir ekibin müdürlüğüne yeni atandığınızda veya ekip liderliğine terfi ettiğinizde daha karmaşık liderlik ilişkilerinin temeli olarak güvenilmek, güvenmek, güvenin karşılığını vermek gibi konular önünüze gelecektir.

Peki bu konuda neler yapabilirsiniz?

Örnek olarak yönetin

Sizin kontrolünüzde olan sizin davranışlarınızın ekibinizle aranızdaki güvenin ilk aşamalarını belirlemesi aslında çok olumlu bir durum ve bir fırsat olarak görülebilir. Güvenilmek için önce siz ekibinize güvenerek işe başlayabilirsiniz. Delege ederken bu güveni göstermek ve ifade etmek için fırsatlarınız olacak.

Ayrıca birlikte bir konuda çözüm ararken kırılganlığınızı ortaya koyabilirsiniz, bunu yaptığınızda ekip bu davranışın herkes tarafından yapılabilecek bir davranış olduğunu görecek ve kişisel savunma duvarlarını yavaşça aşağı indirmeyi deneyecektir. Bu da güveni artırır…

Örneğin bir konuda bir öneri mi getirdiniz, samimi bir şekilde şöyle deyin ve cevap almaya çalışın…

Bu öneride ne gibi bir sorun var sizce? Neyi tam düşünemedim? Öneri hangi boyutlarda geliştirilebilir?

Açık İletişim

Ekibinizle iletişiminizde ima etmek, lafı dolandırmak, ikinci bir ajanda takip etmek güveni azaltacaktır. Bunun yerine siz doğrudan ve açık iletişim kurarsanız ekipten de bunun karşılığını benzer şekilde alabilirsiniz. Örneğin şu soruları sormanız ilişkinize fayda getirebilir.

Nasıl iletişimde olmak istersin?

Bir sorun ortaya çıktığında nasıl çözmek senin için daha rahat ve kolay olur?

Ayrıca önemli bir detay da “kişiselleştirme”… Yani ekibinizdeki çalışanları ayrı ayrı düşünüp, her biriyle ayrı ayrı görüşüp bu “açık iletişim” kurallarını herkes için özel bir biçimde belirlemeniz bu konuda emek verdiğinizi gösterecek ve karşılıklı güveni artıracaktır.

Empatik & Ulaşılabilir & Cevap Veren olun

Kısa vadeli hedefler için kendi yolunuza gider, ekibinizi desteklemez veya onlarla birlikte yapmanız gereken bir şeyi kendiniz yaparsanız bu kısa sürede size olumsuz bir faktör olarak geri dönecektir. Dinlenmeyen, geride kalmış gibi hisseden, önemsiz hisseden takım üyeleri güven puanınızdan bir kısmını çöpe atacaklardır. Bir kişisel sorun olduğunda dinleyen ve samimi olarak elinden geleni yapan bir ekip lideri olduğunuzda (sadece öyle göründüğünüzde değil!) ekibin güvendiği, sıkıntılarda gelebildiği, destek aldığı bir lider olacaksınız ki bu da güven ilişkinizi geliştirir.

Gizliliği Koruyun

Kişisel gizlilik güven yaratmanın önemli yollarından biridir. Bir arkadaşınızla konuştuğunuz bir konuyu diğerine taşımayın, gerekirse üçlü açık iletişim olan bir toplantı yapmak yerinde olabilir. Ekipteki kimsenin arkasından konuşmayın, yüzüne söylemeyeceğiniz bir şeyi başkasına söylemeyin, dedikodu yapmayın, siz bu gizlilik yaklaşımına saygı gösterdikçe ekip için güvenilen, konuşulabilecek ve zor zamanlarda paylaşım yapılabilecek bir lider olabilirsiniz.

Kolay gelsin!

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir