Blog

Gelişim Göremediğiniz Çalışanınızla 1:1 Toplantınızda Sorabileceğiniz Sorular

architecture-business-business-man-desk-1f47f1c710d198b84ceb9c044fa3b27d
Çalışan Bağlılığı / İş Dünyası / Kişisel Gelişim / Liderlik / Ödül ve Takdir / Ofiste İletişim / Psikolojik Güvenlik

Gelişim Göremediğiniz Çalışanınızla 1:1 Toplantınızda Sorabileceğiniz Sorular

Gelişim diyaloğunda olduğunuz ve izlediğiniz bir çalışanınız bilemediğiniz bir sebeple gelişim “istemiyorsa” veya gelişim konusunda hiç çaba göstermiyorsa bir sonraki 1:1 toplantınız düşündüğünüzden daha önemli hale gelebilir. Gelişim imkanları varsa farklı bir sebep de yoksa çalışanın çaba göstermesi, katkı vermesi beklenir. Bu objektif bir bakışla görülmüyorsa çalışanınızla yapacağınız sonraki toplantıda şu soruları gündeme getirebilirsiniz,

İşinde mutlu musun ve nasıl daha mutlu olabilirsin?

Bu soruyla aslında neler olup bittiğini öğrenmeye çalışıyorsunuz. Çalışanınızın size güveni varsa, daha önce benzer sohbetler yaptıysanız, sizinle konuşmasından fayda sağlayacağını veya kendini ifade edebileceğini düşünüyorsa ve bu konuda açık bir iletişim sağlamışsanız bu sorunun yanıtını önemsemek gerekir diye düşünüyorum. Belki kişisel bir sorunu var, belki anlam ihtiyacı içinde, belki gelir ve yan haklar ile ilgili sıkıntısı var, belki sadece size söyleyebileceği bir sıkıntı yaşadı, bu soru bu açık diyaloğu sağlama amacı taşıyor.

Seni farklı hangi şekillerde takdir edebilirim?

Burada da çalışanın takdir alma ile ilgili yaklaşımını anlamaya çalışıyorsunuz. Belki yaptığı işi ve ilerlemeyi kendi bakışı içinde bir yere yerleştiriyor fakat ekip lideri olarak sizden bunun karşılığını, görülmüş olma duygusunu ve takdiri alamıyordur. Bu soruyla daha net bir cevap almak istiyoruz.

 Önümüzdeki 6 ayda bu rolden beklentilerin nelerdir?

Belki de sizin çalışanınızın rolü ile ilgili düşündükleriniz ve ilerleme vizyonunuz ile onunki uyuşmuyordur. Tabii şirketin talepleri ve konumlaması da burada büyük rol oynuyor. Siz ekip lideri olarak çalışanınızın potansiyelini ortaya çıkarmakla yükümlüsünüz, çalışan yaptığı işle ilgili bambaşka bir algı içindeyse bu iş performansını göstermesi mümkün olmayacaktır. Bu soru bu konudaki netliği yakalamanızda faydalı olabilir.

Bu roldeki bir beceri ile senin edinebileceğin yeni bir kişisel gelişim ihtiyacının bir bağı var mı?

Rolün gerektirdiği beceriler anlamında eğer çalışan olması gerekenin çok altındaysa veya onun güçlü yanlarını hiç kullanamıyorsa o zaman gelişim göstermiyor olabilir. Bu soruyla aslında hem rolünün gerektirdiği beceriler hakkında konuşabilirsiniz, hem de çalışana ek bir motivasyon getirebilecek bir kişisel gelişim konusunu masaya yatırabilirsiniz.

Rolünü senin için daha anlamlı ve etkili kılmak için benim yapabileceğim bir şey var mı?

Belki çalışanınız rolünün daha büyük resimdeki anlamını göremiyor, onu demotive eden bazı etmenlerle birlikte düşündüğünde enerjisi düşüyor. Veya yaptığı işin etkisini göremiyor, arada kaybolup gittiğini düşünüyor da olabilir. Böyle bir durumda da çalışan ilerleme göstermiyor gibi görünebilir. Bu soruyla aslında çalışanın bu rolde olduğu sürede nasıl daha etkili olabileceği üzerine bir sohbet başlatmış oluyorsunuz.

Bu rolde gündelik olarak ne tür zorluklarla karşılaşıyorsun, benim yardımcı olabileceğim bir durum olabilir mi?

Daha da spesifik bir noktaya giderek çalışanın günlük düzeyde ne tür zorluklar yaşadığını sorarak belki sistemle ilgili, belki ekip arkadaşları ile ilgili belki de çalışanımızın kendi yaklaşımları ile ilgili kök sorunu bulmaya çalışıyoruz bu soruyla.

Ekibe yaptığın katkıları daha iyi takdir etmemin yolları sence neler olabilir?

Çalışanlar bazen gerçekten katkı verirler fakat bu katkı görünmez veya fark edilmez. Bu da ciddi bir demotivasyona ve farklı olumsuz duygulara yol açabilir. Bu soruyla çalışanın yaptığı katkıyı ifade etmesini istiyor, bu konuda görüşlerini alıyor ve takdir etmemizle ilgili yeni veriler ediniyoruz.

Bundan sonra neler yapmak istersin?

Burada aslında çalışana rolü ile ilgili devam mı, farklılıklarla devam mı, yoksa farklı alternatiflerle ilerlemek mi ister bunu soruyor ve anlamaya çalışıyoruz. Belki tamamen farklı bir sebepten değişik bir role gitmek isteyecek, bu durumda siz ekip lideri olarak ona yardımcı olabilirsiniz. Bu arada gerekli koşulları sağlayabilir, geçişin şirket ve ekip için en uygun şekilde olması için planlama da yapabilirsiniz.

Kafamızdaki yargıları sergilemeden, dinleyerek, merakla anlamaya çalışarak yapacağınız böyle bir görüşme eminim çalışanımızın sonraki adımı ve potansiyelinin ortaya çıkmasında faydalı olacaktır.

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir