Blog

Mikro Yöneticilik ile baş etmenizin 3 yolu

ropes
Delege etmek / Kişisel Deneyim / Liderlik / Mentörlük / Ofiste İletişim

Mikro Yöneticilik ile baş etmenizin 3 yolu

Mikro yöneticilik ile başınız dertte mi? Yöneticiniz size verdiği işi “aşırı” yakından izlemek durumunda mı hissediyor kendini? Böyle durumlarda olumsuz duygular yaşıyor, kendinize güveniniz azalıyor ve sıkılıyor olabilir misiniz?

Bence mikro yöneticilik çok yaygın olan ve çözümlenmemesi durumunda iş verimliliğini de azaltan bir yaklaşım. Müdürler açısından baktığımızda “güvenmenin” önemi daha da ortaya çıkıyor. Güvenmeyip her şeyi yakından takip ettiğinizde ekip lideri olarak daha “yukarıdan” bazı süreçlere bakamıyor, ekibi ileri götürecek stratejik adımları atamaz hale geliyorsunuz.

Mikro yöneticilik yapan ekip liderinizle şu 3 aşamalı eylem planınızı uyguladığınızda işlerin daha iyiye gitme olasılığı olabilir. 3 aşamalı diyorum ama, bu kolay demek değil zira mikro yöneticilik yapan müdürlerin bu davranışlarından vazgeçmeleri çok kolay olmayabiliyor.

İş Çıktısının netleştirilmesi

Müdürünüzle bir görüşme yaparak “tam olarak” istediği iş çıktısının ifade etmesini isteyebilirsiniz. Bu görüşme karşılıklı diyalogla iki taraf için de konunun netleştiği bir görüşme olsun. İş bittiğinde ne olmasını istediğinizi, nasıl bir sonucun müdürünüzü tatmin edeceğini, işin başka insanlar tarafından da istenen kriterleri olup olmadığını sorun, sabırla müdürünüzün kendini ifade etmesini bekleyin, söylenenleri ciddiye alın ve bunları not alarak kayda geçirin.

Neden mikro yöneticilik?

Müdürünüzün bu tanımlanan işin yapılması için neden “onun istediği” belli bir biçimde ısrar ettiğini öğrenmeye çalışın. Yine bunu açık ve merakla yüklenmiş sorularla yapabilirsiniz. Bunu sorup sabırla dinleyin, farklı düşünseniz bile hemen itiraz etmeyin. Belki müdürünüzün bu konuda bir tecrübesi olmuştur ve o işin “illa” o şekilde yapılmasının onun açısından sizin bilmediğiniz bir önemi olabilir. Bunu duymak konunun çözümü için faydalı bir bilgi olacaktır.

Başka bir yol?

Müdürünüzün istediği iş çıktısını ve neden bu kadar yakın takip yaptığını öğrendikten sonra şu soruyu artık sorabilirsiniz..

Sizin istediğiniz iş sonuçlarına ulaşmak için benim başka bir yol denememe izin verir misiniz? Bir pilot çalışma yapabilir miyiz?

Bu pilot çalışma sırasında müdürünüzün ek olarak gerilebileceğini de göz önüne alarak, sizin işi yapma biçiminizle ilgili normalden daha sık ona bilgi vermeyi de teklif edebilirsiniz. İşin ilk yapılması yolculuğunda belli bir sıklıkta bilgi verebilirsiniz, işi iyi bir biçimde yapıp sizin yolunuzun da işe yaradığını gösterdiğinizde karşılıklı güven artacak ve mikro yöneticilik davranışı azalacaktır.

Sizin müdürünüz sizi bazen mikro yöneticilik davranışları ile sıkıyor mu? Bu konuda bana ulaşabilirsiniz.

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir