Blog

Ekip Lideri olarak yaptığınız 3 yaygın hata ve kurtulma yollarınız

manager
Çalışan Bağlılığı / Delege etmek / Geri Besleme / Güven / Hesap Verilebilirlik / Liderlik / Ofiste İletişim / Şirket Kültürü

Ekip Lideri olarak yaptığınız 3 yaygın hata ve kurtulma yollarınız

Ekip lideri olarak kendinize baktığınızda nasıl bir değerlendirme yapıyorsunuz, dilerseniz şu eBook’u indirerek de kendinize ayna tutabilirsiniz.

Bu yazıda büyük ihtimalle çeşitli seviyelerde yapmakta olduğunuz 3 hatayı ve bazı çözüm yollarını paylaşmak istiyorum.

Tembel Görünme Kaygısıyla Delege Etmemek

Delegasyon ile aranız nasıl? Ekip liderlerinin en çok sıkıntı duydukları alanların başında bu geliyor. Bazı işleri delege etme niyetindeyken acaba nasıl görünürüm, veya tembel yaftası yapıştırırlar veya acaba ekibim nasıl düşünür diye düşünüyor musunuz? Bu çok doğal bir durum, çok yaygın olarak bunu hissedebilirsiniz. Delege etmedikçe de işleriniz yığılır ve ekip lideri olarak yapmanız gereken daha stratejik işleri yapamaz hale gelebilir, sadece bugünü düşünen, bir süre sonrasını planlayamayan bir lider haline de gelebilirsiniz… Bu durumda neler yapabilirsiniz…

  • Ekibinizle bu konuyu konuşun… Yani gerçekten “bu işi delege etmem gerekiyor fakat tembel görünmekten çekiniyorum” deyin, inanın bu cümle bile güzel bir diyaloğu başlatacak, ekibiniz size delege edebilmeniz konusunda destek olacaktır.
  • Kademe kademe ilerleyin…. Yani bir işin bir kısmını delege edin ve süreci izleyin. Yine ekip arkadaşınızla konuşarak sonraki aşamaya yani daha büyük bir işi delege etmeye doğru ilerleyebilirsiniz.

Delege Ettikten Sonra Mikro Yöneticilik Yapmak

Delege etmeyi başarıyor fakat sonrasında çalışanı deli edercesine her adımını takip ediyor, onu rahatsız ediyor ve işin yapılması ile ilgili sürekli sürecin içinde mi oluyorsunuz? Bu da çok yaygın bir davranış, peki neler yapabilirsiniz…

  • Güvenin! Hiçbir delegasyon başarısızlığı dünyanın sonu değil, hem siz, hem de ekip arkadaşınız çok şey öğreneceksiniz bu deneyimden…
  • Yeni çalışanlara rehberlik edin…
  • Delegasyonu 4 seviyede kademe kademe de yapabilirsiniz, örneğin…
    • Arkadaşınız yeniyse onunla birlikte çalışabilirsiniz, öğretme yoluna gidebilirsiniz.
    • Bir süre sonra arkadaşımız işi öğrenip becerileri geliştikçe koçluk verebilirsiniz. Uygun zamanlarda konuşup onun kendi işinin kalitesini görmesini ve düzeltmesini sağlayabilirsiniz.
    • Sonraki aşamada çalışanı serbest bırakıp sadece sıkıntıya düştüğünde, morali bozulduğunda destek olan bir role geçebilirsiniz.
    • Ve son aşamada da tamamen işi ona delege edebilirsiniz.
  • İşi değil “sonucu” delege edin, deneyin göreceksiniz…

Yeteri Kadar Dinlememek

Ekip lideri olarak hele aynı ekibin bir üyesi olarak terfi ettiyseniz veya yapılan işe hakimseniz, işlerin daha iyiye gitmesi için ekibinizi ne kadar dinliyorsunuz? Bunu böyle yapalım, biz bunu böyle yapmıştık, daha önce hep böyle yaptık gibi cümleler bol bol kullanılıyorsa bu konuya da bakabilirsiniz… Peki neler yapabilirsiniz…

  • İşin ve süreçlerin iyileştirilmesi ile ilgili ekip üyeleri ile 1:1 veya grup olarak tartışma toplantıları düzenleyin ve en fazla %5 zamanda siz konuşun. Bol bol dinleyin.
  • Söylemek yerine sormayı tercih edin, ekibinize daha önce fikir üretmedikleri alanlarda fikir ve eylem üretmekle ilgili ilham verin.

Bu konuda şirketinizde bir uygulamalı çalışma yapmak isterseniz bana ulaşabilirsiniz.

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir