Blog

Uzaktan Çalışanlara Sorabileceğiniz 10 soru

chris-montgomery-smgTvepind4-unsplash
Çalışan Bağlılığı / Kapsayıcılık / Liderlik / Ofiste İletişim / Şirket Kültürü

Uzaktan Çalışanlara Sorabileceğiniz 10 soru

Uzaktan çalışmanın yaygınlaştığı ve kalıcı olarak iş yapma biçimimizi değiştirdiği bu dönemde ekip lideri olarak uzaktan çalışan ekip üyelerinize daha yakından ilgi göstermeniz ve bilinen tipik 1:1 toplantı sorularının üzerine farklı sorular sorarak onları süreçlere daha fazla dahil etmeniz gerekebilir. Bu amaçla bilinen tipik soruların ötesinde uzaktan çalışanlara sorabileceğiniz soruları bir araya getirdim.

Ekibe ne kadar bağlı hissediyorsun ve bu konuda benim yapabileceğim neler olabilir?

Uzaktan çalışan ekip üyesinin kendini ekibe ne kadar bağlı hissettiğini sormak ve olaylar üzerinden onun görüşünü dinlemek çok faydalı olabilir. Bu soruyla ve aktif dinlemeyle çalışanınızın gerçek duygularını öğrenebilir, onun kendini ifade etmesine olanak sağlamış olursunuz. Ayrıca sizin algınızın dışında farklı cevaplar almaya da hazır olun derim.

Ofis Ziyaretlerinle ilgili güncelleme yapalım mı?

Şu anda ofise haftada bir gün / 2 gün geliyorsun, sence bunu artıralım mı, böyle iyi mi, veya daha az gelmek mi istersin… Bu soruyu “cevabı” anlama amaçlı destekleyici sorularla zenginleştirebilirsiniz.

Ben seni uzaktan çalışmanla ilgili daha fazla nasıl destekleyebilirim?

İçerik olabilir, teknik bir konu olabilir, kapsayıcılık ile ilgili bir konu olabilir, bu soru çalışanınızın doğrudan size taleplerini iletmesi açısından değerli olabilir.

Sesini duyurabildiğini ve düşüncelerinin değer gördüğünü düşünüyor musun?

Bu soru yine çalışanınızın genel ilişkilerde, toplantılarda, proje karar anlarında dinlendiğini veya sesinin değerli bulunup bulunmamasıyla ilgili görüşünü sorguluyor. Burada da çalışanınızdan örnek olay hikayeleri dinlemeye özen gösterin.

Olup bitenin sana ulaşması ile ilgili ne düşünüyorsun, güncelleme yapalım mı?

Uzaktan çalışanlar ofiste ve şirkette “olup bitenle” ilgili daha az bilgilendirildiklerini ve kendilerini daha kopuk hissettiklerini belirtmişler. Bu soru ile çalışanınızın bu konudaki görüşünü de almış olacaksınız. İç iletişimdeki içerik ve frekansla ilgili ne düşünüyor, “büyük gemi”nin içinde hissediyor mu kendini?

Ekip Tartışmalarına ne kadar dahil olduğunu düşünüyorsun?

Ekip tartışmalarında “dahil” olma duygusu uzaktan çalışanlarda azalabiliyor. Bu soru ile ekip tartışmalarında kapsayıcılık ile ilgili çalışanınızın görüşünü alabilirsiniz.

Uzaktan çalışanların durumları ve koşullarını iyileştirmek için önerilerin var mı, nelerdir?

Bu basit soru ile belki de çok kolay halledilebilecek ve uzaktan çalışanların önemli bir sorununu çözecek bir bilgiye ulaşabilirsiniz. Çalışanınız kendi durumunu daha iyi hale getirecek, verimliliğini artıracak önerileri size iletebilir.

Ev düzeninde çalışmanı etkileyecek ve benim bilmem gereken bir değişiklik var mı?

Evden çalışan ekip üyenizin ev düzeninde sizi ve çalışmasını etkileyecek değişikliklerin olup olmadığını sormak ve gelecek cevaba göre yeni bir iletişim düzeni kurabileceğinizi ifade etmek ve uygulamak uzaktan çalışan için harika bir yaklaşım olabilir. Belki bir konukları vardır, belki çocuğunun hastalığından dolayı uyku düzeni değişmiştir, bu soruyla varsa bu tür önemli bir bilgiyi de edinebilir ve bu bilgiyi kullanarak çalışanınızın hayatını daha iyi hale getirebilirsiniz.

Senin ekiple iletişim için tercihin nedir?

eposta, telefon, whatsapp, slack, facetime veya farklı bir iletişim aracı olabilir, bu soruyla çalışanınızın en rahat ettiği iletişim biçimini öğrenebilirsiniz.

İletişimimizi daha iyi hale getirmek için önerilerin var mı?

Bu soruyla da açık bir biçimde asenkron iletişimi daha iyi hale getirmek için çalışanınızın önerilerini alabilirsiniz.

Ekip lideri olarak bu soruları sorduğunuzda ve aldığınız yanıtları aktif dinleme ve aynalama ile yansıttığınız ve buradan çıkan eylemleri takip ettiğinizde çalışanınızın performansının daha iyi olmasını bekleyebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir