Blog

Toplantılarda Yaratıcılığı Tetiklemek için Bir Öneri

brain
Ofiste İletişim / Psikolojik Güvenlik / Şirket Kültürü / Toplantılar

Toplantılarda Yaratıcılığı Tetiklemek için Bir Öneri

Ekip olarak bir araya geldiğiniz ve yaratıcılık gerektiren bir toplantı yaptığınız oluyor mu, nasıl geçiyor bu toplantılar? Ekip içindeki iletişim kültürünüzün ve kalitenizin bu toplantıların çıktılarını yakından etkilediğini belirtmek isterim. Bu yazıda olası başarısızlık belirtilerini sıralayıp bir öneride bulunmak istiyorum.

Çok Dinleme Olmayabilir

Bu toplantılarda akışı izleyin, dinleme davranışı ne durumda? İnsanlar birbirlerinin önerilerini dinliyorlar, ve hatta o önerileri ileriye götürecek sorular soruyorlar mı? Olmuyorsa dinlemenin yeteri kadar olmadığına kanaat getirebilirsiniz. İnsanlar yeni fikirlerin ortaya çıkmasının beklendiği toplantılarda yeteri kadar dinlemiyorlarsa fikirler ilk seviyelerinde kalabilir, farklı fikirler aynı anda ortaya saçılabilir, iyi bir fikir iyi dinlenmediği için kaybolabilir.

Yıkıcı Vücut Dili Kullanımına Dikkat

Bu toplantılarda vücut dillerini izleyelim. Online toplantılarda katılıma ve kameranın açık olma sıklığına bir göz atalım. Vücut dili olumsuz ise, bir öneri geldiğinde beğenmeme mimiği yüze yansıyorsa, o fikrin ilerlemesi zor olabilir. Konudan birden bire ilgisiz kalan arkadaşlarımızı fark edelim. Omuzlar düşmüş ise belki de kendine göre çok iyi bir fikir dikkate alınmamış da olabilir. Bir arkadaşımız bir fikir sunarken düşünün 7 kişi yüzünü ekşitiyor, o kişi için ne zor değil mi?

Çoğunluk Kendi Düşüncesine Odaklanmış Olabilir

Bu tür beyin fırtınası veya yeni fikirlerin beklendiği toplantılarda aslında yeni fikirler farklı insanların katılımı ile gerçekleşir. Çoğunluk kendi fikirlerine odaklanmış ise çok fazla ilerleme olmasını bekleyemeyiz öyle değil mi? Bu bir “ilgi çekme” yarışması değil, otoritenizi kuracağınız bir ortam değil, odadaki en akıllı kişi olduğunuz inancını da etrafa yaymanız için doğru toplantı olmayabilir. Eğer herkes kendi düşüncesine odaklanmışsa, çok başarılı bir toplantı hayal etmeyelim.

İşbirliği Duygusu Zayıf Olabilir

Ekipteki genel işbirliği duygusu ne durumda? Sadece bu toplantı değil, günlük hayat akışında insanlar birlikte çalışmaktan hoşlanıyorlar mı? İşlerin dağılımı, yardım isteme ve o yardımı alma, zamanında kendi işini tamamlama gibi süreçlerde ekip ne durumda? Normalde birbirleri ile ilgili olumsuz algı oluşturmuş ve basit süreçlerde dahi bir arada işbirliği davranışı göstermekte zorlanan ekipler beyin fırtınası toplantısında da zorlanabilirler… Toplantıda ortaya çıkan fikirler, o fikirlerin desteklenmesi ve zenginleştirilmesi ile ilgili kafalarındaki algılar olumsuz rol oynayabilir.

Bol Yargılama Olabilir

Yeni fikirlerin gelmesinin beklendiği toplantılarda yargılamanın en az olması beklenir, değil mi? İnsanlar fikirleri ve söyleyenleri yargılamayacaklar ki, ortaya ilerletilecek fikirler çıkabilsin… Biri unvanından veya geçmişinden dolayı değil, sunduğu fikrin değeri ile değerlendirilsin… Bu açıdan baktığımızda ekipte süratli yargılamalar varsa, ortaya konan fikir “olmaz” diye hemen öldürülüyorsa daha iyi fikirlere ulaşmak zor olabilir.

Yargılanma Korkusu Fikir Paylaşımını Azaltabilir

İnsanlar bir ekip içinde davranırken daha önce olup bitenlere bakar, deneyimleri ile oluşturdukları algı ile davranırlar… Eğer insanların fikrine değer verilmiyorsa, hemen fikirler yok sayılıyorsa, süratle yargılanıyorsa, o zaman bireyler yeni fikirlerini sunmak için cesaretlerini kaybedebilirler. Bu da yeni fikirlerin ilk turda dahi dinlenmesine engel olabilir.

Bir Basit Formül Önerisi

Peki bu toplantıların daha başarılı geçmesini sağlamak, herkesin fikrinin ortaya çıkmasını teşvik etmek ve iyi fikirlerin yüreklendirilerek geliştirilmesini sağlamak için ne yapılabilir. Bu konuda şöyle bir formül önerim var:

Önce bir kabul:

Her fikrin en az %10’u doğrudur!

Bunu kabul ettiğimizde şu ikinci aşamaya geçebiliriz…

Bir yeni fikir geldiğinde onu yargılamak, olmaz demek, yüzümüzü ekşitmek ve olumsuz tavır almak yerine şunu söylemeyi deneyebiliriz:

“Fikrinde hoşuma giden taraf _________________… Ve bu fikri alarak geliştirmek istersem şunu önerebilirim: __________________________

 

Bu şekilde, her fikrin bir tarafının olumlu ve doğru olduğunu kabul edecek, bu doğru açıyı alıp onu geliştirecek farklı bir açılıma ilerleyebileceksiniz.

Kolay gelsin!

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir