Blog

Merkez Yöneticilerin Rollerinde Kalırken Etkinliklerini Artırmanın Yolları

middle manager
Geliştiren Organizasyon

Merkez Yöneticilerin Rollerinde Kalırken Etkinliklerini Artırmanın Yolları

Merkez yöneticiler ekip yönetimi yapan, işin merkezinde, süreçlerin merkezinde, insanlarla sürekli iç içe olan ve şirketler için değer katan kritik önemdeki çalışanlarımız… Bu çalışanların kariyer yolculuğu ve yetenek yönetimi sürecinde sık yapılan bir hata onları üst düzey yönetici olarak atamak ve idari işlere boğuldukları ve insanlardan uzaklaştıkları rollerde güçlü yanlarını gösteremeyecekleri işlere sürüklemek olabilir.

Günümüz koşullarında tabii ki ciddi bir maaş artışı, önemli bir görünürlük yükselişi, prestij ve etki sunan böyle bir terfiyi red edecek merkez yönetici yok gibidir, kabul görmüş algılarımıza göre kariyer yolu “yukarı” ilerlemelidir ve üst düzey yöneticilik teklifi kariyerin “nirvana”sı olabilir. Fakat bir çok senaryoda görüyoruz ki bu tür terfiler mutsuzluk getirebilir, yöneticimizin etkinliği azalabilir, güçlü yanlarını gösteremediği için katkısı azalabilir, üst düzey yönetimin dili, politika becerisi ve sürekli toplantılar ona uzak gelebilir.

Peki böyle bir çalışanınız varsa ve üst düzey yöneticilik rolünde onu “neredeyse kaybedecek” bir yol görüyorsanız ve fakat bu değerli çalışanın en güçlü olduğu yanları gösterecek şekilde ekip yönetmeye devam etmesini, sahada olmasını ve değer katmasının sürmesini istiyorsanız, ona ne tür farklı yollar sunabilirsiniz?

Maaş ve yan haklar : Bu tabii ki hemen akla gelen bir araç… Burada daha devrimci yaklaşım şu olabilir, merkez yöneticiler illa da üst düzey yöneticilerden daha mı az kazanmak zorunda? Aslında değer verdiğiniz merkez yöneticilere üst düzey yöneticinizden daha da fazla ödeyebilir, onu değerli bulduğunuzu böylece gösterebilirsiniz. Üst düzey yöneticiler bu konuda şikayet ederlerse belki onların performansa bağlı primlerini artırabilirsiniz.

Hisse seçenekleri: Bu seçenek çok yaygın kullanılmıyor, merkez yöneticiler herhangi bir çalışan gibi bu ödülden uzak tutuluyor olabilir. Hisse önerdiğinizde hem finansal değer hem de katkı bakımından merkez yöneticinizi korumak ve şirketinizde kalmasını sağlamak için önemli bir adım atıyorsunuz.

Daha geniş oyun alanı: Merkez yöneticinizin rolünü değiştirmeden etki alanını genişletebilir, sorumluluklarını artırabilir, daha geniş bir alanda güçlü yanlarını sergilemesini sağlayabilirsiniz. Örneğin bir süpermarketin küçük bir şubesinde çok başarılı olmuş bir mağaza müdürünü daha büyük bir şubeye atamak gibi…

Unvan değişiklikleri: Altı dolu olacak şekilde, konan başarı kriterleri ve ödüller net olarak yükselecek ise unvan değişikliği de etkili olabilir. “Kıdemli” eklemek örneğin güzel olabilir, ancak ve ancak bu unvana gelindiğinde nelerin nasıl değişeceği şeffaf şekilde belirtilmiş ve uygulanmış ise…

Daha zorlu görevler: İşini iyi yapan bir merkez yönetici sürekli işini daha iyi yapabilmek için fikirler üretir, bunları mümkün olduğunca paylaşır. Bu yöneticilerinize önerdikleri bir projeyi veya fikri sonuna kadar götürme ve uygulama yetkisi verebilirsiniz. Veya yapmakta olduğu iş ile birlikte farklı gruplardan insanları bir araya getiren bir gelişim projesinin sorumluluğunu ve yürütücülüğünü verebilirsiniz, bu yolla kendi ekibini yönetmedeki başarısını unvan farkı olmayan farklı bir ekiple de gösterme imkanı da bulacaktır.

Esnek çalışma koşulları: Aynı görevde ve / veya unvanda kalırken şirkete bağlanmasını ve çok iyi performansını sürdürmesini istediğiniz merkez yöneticinize uzaktan çalışma, uzun yıllık izin alabilme, esnek kullanımlı yan haklar gibi yeni imkanlar sunabilirsiniz. Böylece aynı işi yaparken merkez yöneticimiz daha iyi hissedecek ve performansını artırabilecektir.

McKinsey’in 2022 yılında yaptırdığı bir çalışmaya göre merkez yöneticiler zamanlarını şöyle değerlendiriyorlarmış.

Özellikle yapay zekanın gelişmesi ile “idari işler”in daha iyi ve hatasız yapılabileceğini göreceğiz, bu noktada merkez yöneticilerin gerçek katkılarını sunabilmek için “Ekip Yönetimi” bölümünü artırmak gerekecek. Bireysel katkı yapmak için harcamak durumunda kaldıkları zamanları da “etkili delegasyon” ile azaltmamız mümkün olabilir. Bu zaman dağılımındaki optimizasyon ile yukarıdaki öneriler birleştiğinde şirketinizde kritik konumda olan merkez yöneticilerin kalmalarını ve daha iyi performans göstermelerini sağlayabilirsiniz.

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir