Blog

Kibirli olmadan başarınızı müdürünüze iletmenin beş yolu

wallpaperflare.com_wallpaper (1)
Ofiste İletişim

Kibirli olmadan başarınızı müdürünüze iletmenin beş yolu

Danışanlarımdan duyduğum yaygın şikayet konularından biri şu ifadelerde kendini buluyor…

Bir şeyler başarıyorum, ilerliyorum ama müdürümün bundan haberi çoğunlukla olmuyor. Böyle olunca da terfi edecek miyim, beni nasıl görüyor, hangi eylemleri almam daha iyi olur, bilemiyorum.

Aslında bence bu durumun iki temel sebebi olabilir. İlki, her iki tarafın çok meşgul olması ve ikili görüşmeleri takvimde yeteri kadar ısrarla tutmamaları, birbirlerini güncelleyecek vakitlerinin pek olmaması… İkinci ve daha büyük algı sorunu da çalışanın “başardıklarını” müdürüne ilettiğinde “kibirli”, “kariyer odaklı”, “kendini beğenmiş” gibi görüneceğini düşünerek geri çekilmesi ve müdürünün duyması gereken ilerlemeleri ona iletmekten çekinmesi olabilir. Çoğunlukla çalışanlar bu “iletme” işini “kibirli” görünmeden nasıl yapacaklarını da bilemiyor olabilirler.

Bu yazıda bu konuda beş alternatif yol önereceğim, böylece “kör gözün parmağına” kendinizi övüyor gibi görünmeden müdürünüze “ilerlemelerinizi” iletebilirsiniz.

Sen ne diyorsun?

Diyelim bir projede bayağı ilerlediniz, müdürünüze gidip sadece “Projede ilerledim” demek pek içinize sinmiyor, kendinizi çok öne çıkarıyorsunuz gibi hissediyorsunuz. Bunun yerine müdürünüze bir güncelleme verip, onun görüşünü sorabilirsiniz. Böylece “geldiğiniz noktayı” cümle içinde iletmiş ve kibirli görünmemiş olursunuz.

Son müşteri toplantısından sonra gelen geri beslemeleri alarak teklifimizi yeniledim, bu noktada ek bir görüşünüz var mı yararlanabileceğim?

Bunu yaptığınızda birden çok amacınıza ulaşmış oluyorsunuz aslında…

  • İşi takip ettiğinizi göstermiş,
  • Son gelişme doğrultusunda inisiyatif aldığınızı ifade etmiş ve,
  • Müdürünüzü hem bilgilendirmiş, hem de görüş sormuş oluyorsunuz.
Farklı açılımlar neler olabilir?

Benzer bir durumda yine yaptığınız eylemi ifade ederek müdürünüzün aklındaki bambaşka bir yolu almaya çalışabilirsiniz. Bunu yaptığınızda kendi yaptığınız işi ona iletmek için de güzel bir fırsatınız olur.

Sürdürülebilirlik raporumuzu %90 tamamladım, özellikle atıklarla ilgili farklı bir açılım fikriniz varsa duymak ve rapora eklemek isterim.

Ekibime ödül…

Bir diğer senaryoda ise yapılan bir çalışmada ekibinizden biri bir ödül aldıysa bunu müdürünüze iletmeniz kendi yöneticilik başarınızı da ona ulaştırmanız anlamına gelecektir. Ayrıca ekibinin başarılarını öne çıkaran lider algısı da olumlu etki yapabilir. Müdürünüz bu tür bir güncellemede hem işin ilerlediğini, hem ekipten ödül alanlar olduğunu hem de sizin liderlik becerilerinizin ilerlemekte olduğunu duyacaktır.

Son tasarım projesinde ekibimden Merve bir ödül aldı, diğer iki arkadaşımız için de ödüller bekliyoruz. Güzel bir ekip çalışması oldu bu son projede… Bu ödüllerle ilgili bir mesaj yayınlamak ister miydiniz?

Hedefle bağ kurarak…

Yaptığınız başarılı bir çalışmayı, projenizdeki önemli ilerlemeyi, başarılı bir satış anlaşmasını sadece “yaptım” diyerek değil de yıllık hedefinize bağ kurarak ifade ettiğinizde bu müdürünüzün daha çok ilgisini çekebilir, sizin de sadece kendinizi övüyor gibi görünmenizi engelleyebilir, örneğin…

Bu son satışla yıllık hedefimin %70’ini Haziran itibariyle tamamlamış oluyorum.

Olay içinde olay…

Bu konuda son önerim de aslında büyük ihtimalle yapmakta olduğunuz bir yaklaşım olabilir. Müdürünüze bir olayla ilgili yaptıklarınızı iletmek, başarınızı bilinir kılmak ve fakat çok da kibirli, kendini öven biri gibi görünmek istemiyorsanız o zaman o olayın içinde gerçekleşmiş bir olayı anlatabilirsiniz. Örneğin bir yurt dışı gezisinde kısaca neler yaptığınızı anlattığınızda o gezinin hakkını verdiğiniz gibi bir alt mesajı da iletmiş oluyorsunuz.

Son Azerbaycan seyahatimde iki günde 30 klinik ziyareti yaptık, size seyahat raporumu ileteceğim.

Kariyerinizde ilerlemek için kariyerinizde söz sahibi olacak önemli insanların sizin başardıklarınızı duyması ve aşina olması gerekiyor, bu önerileri faydalı olmasını diliyorum.

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir