Blog

Ekip Lideri olarak Söylenenlerin Ardını Görebilmek

forest
Çalışan Bağlılığı / İş-Hayat dengesi / Liderlik / Ödül ve Takdir / Ofiste İletişim / Şirket Kültürü

Ekip Lideri olarak Söylenenlerin Ardını Görebilmek

Ekibinizde bir çalışanınız bir konuda size geldiyse ve içindekileri anlattıysa önemli bir aşamayı geçmişsiniz demektir. Biliyoruz ki ortam, kültür, cezalandırılma korkusu, işten atılma endişesi, bireysel olumsuz tepki alma ihtimali ve başka bazı sebepler çalışanların konuşmasını engelleyebilir veya tam içindekileri ekip liderine iletmesini engelleyebilir. Bazı çalışanlar bu durumda olabildiğince uygun cümleler kurarak “asıl” dertlerini anlatmayı denerler. Bu durumda söylenenin ardını görebiliyor musunuz?

İlk yapmanız gereken hiçbir yargıya varmadan dinlemek, anlamaya çalışmak, durumun öncesini, kaynaklarını ortaya çıkarmaya çalışmak olabilir. Kim bilir belki sizin de bilmediğiniz, kimsenin de konuşamadığı bir kültür & davranış sorunu vardır ve size bunu iletmeye çalışan çalışanınız olabildiğince uygun cümleleri seçmeye çalışıyordur.

Her şirket kültürü, her ekip lideri ve ekip dinamiği tabii ki farklı olabilir. Ben burada 5 farklı örnekten yola çıkarak ekip liderlerini, şirket sahiplerini daha farklı davranmaya, düşünmeye, yargılamadan durumu anlamaya, meraklı olmaya davet ediyorum. Size şirket ile ilgili bir derdini anlatan bir çalışanınız inanın şirketi ciddiye aldığı için, başarısını istediği için, duygusal yatırım yaptığı ve orada olmaktan tatmin olduğu için bir konuyu gündeme getirir, risklerini bilmesine rağmen… Gelin bu 5 örneğe bakalım.

“Maaşıma zam istiyorum”

Burada yaptığım işe değer vermediğini hissediyorum. Tüm başarı ve kredi benim olsun demiyorum tabii fakat bireysel katkımın görülmesini ve ekipteki rolümün olumlu bir şekilde takdir edilmesini istiyorum. Bu hiç olmuyor. Bu konuda seninle konuşmaya çalıştım ama sana ulaşamadım, diyalog bir türlü istediğim yöne gitmedi. Maaşıma zam istemek bu yolda benim son çarem.

“Bugün evden çalışacağım” veya “Bugün evden çalışabilir miyim”

Bu hafta korku filmi gibi geçiyor ve kısa bir araya ihtiyacım var. Defalarca söylememe rağmen projede hep aynı yere takılmak ve hep aynı hataları görmek beni müthiş sinirlendiriyor.

(Belki sadece evde çalışmak değil, projedeki bu olası sorunla ilgili daha derine gitmeniz gerekiyor ekip lideri olarak)

“Bu işi ne zaman bitirmemi istiyorsun?”

Şu anda aynı anda idare etmem gereken çok sayıda proje var. Lütfen bu yeni isteğini süren projeler içinde nasıl önceliklendirmem gerektiğini de belirtebilir misin? Ve mümkünse “havada kalan” ve senin nezninde artık ilerlemeyecek fikir veya mini projeleri de bizlerle paylaşırsan, onları da kapatabiliriz, böylece zihnimizi daha da meşgul etmezler.

“Özür dilerim, yine geciktim” veya “Pardon yine raporu geç yolladım”

Burada çalışmaktan heyecan duymuyorum. İlk başladığımda gerçekten heyecanlıydım ama şu anda eve gittiğimde tüm enerjim bitmiş ve yaşama isteğim kalmamış oluyor.

“Neden böyle oldu anlamadım”

Tabii ki neden böyle olduğunu ikimiz de iyi biliyoruz. Çünkü ________ yine ________ yaptı… Lider olarak ne zaman onu hesap verebilir hale getireceksin ki kendini ve ekibi aşağıya doğru çekmeyi bıraksın?

Eklemek isterim ki, bu önermeler sadece belli durumlar için olasılıklardır ve kendi ekibiniz ve kendi şirket kültürünüzde tam uymayan perde arkası senaryolar da olabilir, ekip lideri olarak göreviniz bu durumları yakalamak ve kök sebebe ilerleyecek diyalogları başlatmaktır.

Ekibinizi nasıl hesap verebilir kılacağınızı öğrenmek ister misiniz? Bana ulaşabilirsiniz.

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir