Blog

Lencioni’den İdeal Takım Oyuncusunun 3 Özelliği

4Q-Agenda-Lencioni-1
Liderlik / Ofiste İletişim / Şirket Kültürü / Takımlar

Lencioni’den İdeal Takım Oyuncusunun 3 Özelliği

Lencioni’nin “Ekiplerin 5 Aksaklığı” kitabı ekip dinamiklerini anlamak, ekip yönetmek ve sıkıntıları teşhis etmek için önemli rol oynayan bir kitaptır… Bu kitapla ilgili bloğumda şu özeti yazmıştım,

https://bertayfisekci.com/2016/05/15/ekiplerin-bes-temel-aksakligi/

Yakın zamanda dinlediğim bir podcast’te kendisini doğrudan dinleme olanağı da buldum ve kendi şirketi başta olmak üzere danışmanlık verdiği şirketlere sunduğu “ideal takım oyuncusu” özelliklerini sizlerle paylaşmak istedim. Bu özelliklerin “tümü” bulunmayan kişileri işe almıyor ve özelliklerden biri eksikse veya bulunmuyorsa bu konuda özel geliştirme çalışmaları yapıyorlar.

Bazı kelimelerin tam Türkçe karşılıklarını bulmak zor olabiliyor. Burada da kelimeleri verdikten sonra asıl açıklamaları ile Lencioni’nin demek istediğini anlatabilirim diye düşünüyorum.

Humble (Mütevazi – Alçakgönüllü)

Mütevazi insanlar unvan veya konum peşinde değillerdir ve egolarının tatmini doğrultusunda hareket etmezler. Diğerlerinin katkılarını ifade etmekte cimri olmamakla birlikte kendilerine de ilgi arayışında değillerdir. Başarıyı takım başarısı olarak tanımlayarak kahramanlıktan ziyade birlikte başarmaktan söz ederler.

Mütevazi olmak tekil olarak en büyük ve vazgeçilmez takım oyuncusu özelliğidir – Patrick Lencioni

İstenen becerilere sahip oldukları düşünülen çok sayıda çalışan yeteri kadar mütevazi olmamalarına rağmen işe alınıyorlar ve ilerliyorlar. Dahası satış gibi sonuçların etkisiyle bu önemli özelliğin tam tersine sahip olan çalışanlar korunabiliyor. Burada kibirli ve bireyci bir liderin sadece o yapılan işe değil takımın tüm çalışma biçimine olumsuz etki yapabileceği de çoğu kez unutuluyor.

Mütevazi olmayan çalışanları iki grupta toplarsak;

  • Daha yaygın olan, bilinen, kibirli, kendine dönük, ilgi isteyen ve ışıklar altında olmayı seçen çalışanlar
  • Kendi değerini bilemeyen, diğer insanlara nazik ve iyi davranan fakat kendi katkılarını küçümseyen çalışanlar

C.S.Lewis bu konudaki yanlış anlamayı şöyle ifade etmiş…

Mütevazilik kendinizi küçük görmek değil, kendiniz hakkında az düşünmektir.

Hungry – Aç

Bu tür insanlar her zaman daha fazlasını isterler, daha fazla gelişme, daha fazla öğrenme, daha fazla fırsatlar, daha fazla satış gibi… Bu çalışanların müdürleri tarafından “teşvik” edilmelerine de hiç ihtiyacı olmaz, bu çalışanlar bağlı çalışanlardır.

Başarıya aç insanları ekipte tutmanın çok olumlu tarafları vardır, ancak iki durumda aşırı hırs ekibe ve bireye zarar verebilecek duruma gelebilir,

  • Hırslarının sadece bireysel başarı ve bireysel ilerlemeye yönlenmesi ve takım duygusunun çok arkada kalması
  • Aşırı çalışma ve sağlık sorunları – psikolojik sorunlar..

İş görüşmelerinde bu başarıya açlık ve hırs çok net sezilemediği için çok sayıda bu enerjisi düşük çalışan şirkette çalışıyor olabilir. Bu durumda ekip lideri normalden fazla bir biçimde bu çalışanı motive etmek, enerjisini harekete geçirmek, bazen de yaptığı işi yakından kontrol etmek gibi şeyler yapmak durumunda kalabilir.

Smart – İnsan İlişkilerinde Zeki

Smart kelimesine baktığımızda başlıktaki ifade tam oturmuyor gibi olabilir ancak Lencioni’nin kastettiği “smart” insan ilişkilerinde etkili ve akıllı çalışan demek oluyor. Hatta kendisi bunu “duygusal zeka” kavramı ile karşılaştırıyor ve “smart” daha basit diyor.

Smart, çalışanın insan ilişkilerinde anlayışlı, uyanık, duyarlı olmasını ve grubun ve konuştuğu kişinin duygu durumunu sezmesini ve buna göre davranmasını içeriyor. İyi sorular soruyorlar, insanları etkin dinliyorlar ve tartışmalarda uyanık kalıyorlar. Bu insanlar davranışlarının diğer insanlar ve grup üzerindeki etkisini anlayan ve sezen insanlardır. İnsan ilişkilerindeki becerilerini iyi yöne veya yıkıcı yöne kullanabilirler. Lencione tarihteki birçok olumsuz kahramanın bu anlamda çok “smart” olduğunu belirtmiş.

İşe alımlarınız ve şirket kültürünüz açısından baktığınızda bu üç özellik size neler ifade ediyor?

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir