Blog

Yüksek Performanslı & Bağlı Ekip Yaratmak için 10 Öneri

team
Bağlılık Aktiviteleri / Çalışan Bağlılığı / Güven Ortamı / Liderlik / Ofiste İletişim / Psikolojik Güvenlik / Yöneticinin Kalitesi

Yüksek Performanslı & Bağlı Ekip Yaratmak için 10 Öneri

Ekip lideri olarak ekibinizdeki çalışanların bağlılığını %70’a kadar etkilediğinizi biliyor muydunuz? Bu çok önemli bir oran ve ekibinizdeki çalışanları hemen bugün bağlayacak, isteklerini ve performanslarını artıracak, canlandıracak 10 öneriyi sizin için bir araya getirdim.

Çalışanınızın bir profesyonel hedefi için sponsor olun

Çalışanınızın bir hedefine ulaşması için destek olmak, yardımcı olmak, kaynak yaratmak onun size ve misyona bağlılığını hemen artıracak önemli bir katkıdır. Bunu çeşitli şekillerde yapabilirsiniz.

  • Çalışanınız için bir eğitim programı hazırlayın ve gerçekleşmesini sağlayın
  • Çalışanınızın yaratıcısı olduğu bir gelişim projesine kaynak desteği sağlayın
  • Çalışanınıza uygun bütçe organize ederek koçluk hizmeti aldırın
  • Çalışanınızın mesleki bir konferansa gönderin ve dönüşte tüm ekibe bir sunum yapmasını isteyin
  • Çalışanınızın hedefleriyle uyuşuyorsa onun bir gün bir başka lider ile bir gün geçirmesini organize edin.
  • Çalışanınızın ulaşmakta zorlandığı bir karar vericiye ulaşmasında yardımcı olun.

Hayatındaki önemli 3 kişiyi ismiyle bilin ve içten bir ilgi ile takip edin

Çalışanınızın eşini, yakın çevresindeki birkaç kişiyi ismen bilir ve takip ederseniz çalışanınız bu içten ilginizi fark edecek ve takdir edecektir. Lütfen bunu suni bir biçimde yapmayın, sormak için sormayın, laf olsun diye düşünmeyin… Gerçekten çalışanınızın hayatında iş dışında en önemli kişileri tanımaya, çalışanınızın dünyasını anlamaya içten bir çaba gösterin.

Çalışanınızın hikayesini öğrenin

Çalışanınızı tanıma yolculuğuna zamanınızı ayırın, onun hikayesini sorun ve öğrenin… Aşağıdaki sorular yardımcı olabilir,

  • Onu bu şirkete getiren olaylar nasıl gelişti?
  • Profesyonel tutkusu nedir?
  • Onu bu şirkette tutan nedir?
  • 5 yıl sonra nerede ne yapmak ister?
  • Hayatındaki önemli dönüm noktası nedir?… gibi….

Çalışanınızı Topluluk içinde takdir edin

Birkaç dakikanızı ayırarak çalışanınızı topluluk içinde takdir edin… Bunu bir referansa ve bir performansa refere edebilirsiniz. Bazen sadece önemli katkısını görerek de takdir etmek isteyebilirsiniz. Takdir ederken aşağıdaki yazıdaki 3 adımlı akışı kullanabilirsiniz..

https://bertayfisekci.com/2021/11/08/3-adimda-olumlu-geri-bildirim-verin/

Bir küçük uyarı: Lütfen takdiri abartmayın, herkese eşit doz, benzer cümleler olmalı gibi de düşünmeyin… Sihirli sözcük: Samimiyet

Çalışanınıza Geliştirici Geri Bildirim Verin

Çalışanlar geliştikleri, öğrendikleri, kariyerlerini ilerleten şirketlerle ve liderlerle çalışmak istiyorlar. Her zaman çok “hoş” olur, hiç geliştirici geri bildirim vermezseniz çalışanınızın “rahatlık” alanında bir süre kalırsınız fakat bu uzun sürmeyebilir. Çalışanlar kendilerini izleyen, geliştirici geri bildirim veren, takip eden, geliştiren liderlere bağlanırlar ve kariyerlerinde onlarla çalışmak isterler. Geliştirici geri bildirim akışı için de şu yazıyı gözden geçirebilirsiniz.

https://bertayfisekci.com/2021/11/19/3-adimda-gelistirici-geri-bildirim/

Hatalarınız Hakkında Açıkça Konuşun

Kendi hatalarınızdan bahsedebilme olgunluğu gösterdiğinizde çalışanlarınızla aranızda daha derin bir bağ oluşur, bu güveni pekiştirir… Onlar da sizinle konuşmak, paylaşmak isterler… Bunu yaptığınızda insani tarafınızı açık etmiş olursunuz, hataların bizi geliştirdiğini göstermiş ve paylaşmış olursunuz…

Küçük uyarı: Lütfen olmayan bir hikayeyi uydurmayın!

Yenilikçi Düşünceyi Başarısız Bile Olsa Takdir edin, Teşvik edin

Yenilikçi fikirleri teşvik ettiğinizde ve o fikir başarısız dahi olsa bu davranışı sürdürebildiğinizde ekibinizdeki çalışanlar yaratıcı fikirlerini daha fazla ifade ederler, yaratıcı süreci desteklerler… Toplantılarda daha farklı sesler duyulur, heyecanlı tartışmalar olur, böylece ekip ve misyon için en uygun yol birlikte bulunabilir. Farklı fikirleri bastırmayın, tam tersine başarısız olsalar dahi küçük pilot uygulamaları teşvik edin. Biliyoruz ki gerçekten iyi fikirler ancak onlardan önce gelen ve o an için kötü oldukları düşünülen farklı fikirlerden evrilerek ortaya çıkarlar.

Fikirleri uygulamaya dönüşmeyen çalışanlarla süreci şeffaf biçimde paylaşın

Bu fikrin az uygulandığını düşünüyorum. Farklı fikirleri teşvik ettiniz, hep beraber konuşuldu ve bir karar verildi. Fikirleri uygulanmayan çalışanlar kötü hissediyor ve neden söylediklerinin kaale alınmadığını merak ediyor olabilir. Olabildiğince onlara süreçle ilgili bilgi verin, onların fikirlerinin neden uygulamaya geçmeyeceğini anlatın. Karar kriterlerinizi paylaşın. Böylece süreç sonunda kötü hissetseler de “duyulduklarını” hissedecek ve sonraki süreçte fikirlerini sunmaya devam edeceklerdir.

Organizasyonunuzun Büyük Misyonuna Dokunun

Çeyrek dönemlerdeki hedefler, yıllık hedefler… Bunlar hep gözümüzün önünde… Ancak bir çalışan sabah yataktan kalktığında “Bugün bana verilen %2,5 satış artışı harika bir hedef, çok motive oldum!” diye güne başlamıyor. Çalışanlar o hedeflerle birlikte çalıştıkları organizasyonun büyük misyonunu da bilmek, ziyaret etmek, bu misyonda kendi konumlarını tanımlamak istiyorlar. Ekip lideri olarak siz belli aralıklarla organizasyonunuzun misyonunu, büyük resimdeki çabalarını, var olma amacını ekibinizle paylaşın, göreceksiniz bu çeyrek veya aylık hedeflerden daha olumlu etki yaratacak.

Dürüst Olun

Çalışanlar bir söz verip yapmadığınızda veya söylediğiniz bir şeyi söylemedim dediğinizde bunu bilirler ve bu güven aşınması yaratır… Çalışanlar onlarla her şeyi paylaşamayacağınızı da bilirler, gerektiğinde “Bu konuyu henüz seninle paylaşamıyorum, ancak uygun zamanda bilgilendireceğim” diyebilir ve bu davranışı uygulayabilirsiniz. Ekibinizle paylaşabileceğiniz konularda ise cimri olmamanızı öneriyorum, sizden gidecek ve ekibinizin sizden duyacağı bilgiler ekipte bir bağ yaratır, size güven yaratır.

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir