Blog

3 İfade ile Ekibinizin Size Güvenini Test Edin

güven
Güven

3 İfade ile Ekibinizin Size Güvenini Test Edin

Ekip yöneticisi olarak değer verdiğiniz önemli kriterlerden biri ekibinizin size güvenmesidir. Bu karşılıklı geri besleme alıp verebilmeyi, uzmanlığa saygı göstermeyi, elimizde olmayan durumlarla ilgili birbirimizi desteklemeyi, ve birbirimizden yardım istemeyi kapsar…

Çoğu kez ekip yöneticileri önemli liderlik becerilerinden biri olan “güven” konusunda kendilerini rahat hissetmeyebilirler. Olayları yorumlar, acaba güveniyorlar mı bana diye sürekli sorabilirler.

Bu yazımda üç ifade ile ekibinizin size olan güvenini daha doğru anlayabilmenizi sağlamak istiyorum. Bu ifadelere “EVET” dediğiniz ölçüde ekibiniz size güveniyor olabilir.

Ekibim onlar için zor konuları tartışmak için bana getirirler

Ekip yöneticisi olarak bunu izlemeniz çok da zor değildir… Ekibinizdeki çalışanlar kendi çözemedikleri, belki bazen yetersizliklerinin ortaya çıkabileceği sorunlarla ilgili hangi sıklıkta size geliyorlar? Hiç gelmiyorlarsa ciddi bir güven sorunundan bahsedebiliriz. Daha önce getirdiler ve artık getirmiyorlarsa güvenlerini kıran bazı gelişmeler olmuş olabilir. Belli bir sıklıkta ekibinizdeki çalışanlarla teke tek yaptığınız konuşma ve toplantılarda size çözemedikleri önemli bir sorunu getiriyor ve sizin yardımınızı takip ediyorlarsa size güveniyorlar diyebiliriz.

Burada kritik nokta bu güvene layık olmak, size gelen sorunun çözümüne katkıda bulunmak, sizin boyunuzu aşan, şirket politikası veya üst düzey karar gibi konular ise de olabildiğince şeffaf bir şekilde durumu paylaşmaktır. Böylece sorunu çözemeseniz bile güven duyulmaya devam edersiniz.

Ekibimdeki her çalışan ile karşılıklı geliştirici geri besleme verip alırız

Bir çalışanınız ile karşılıklı geliştirici geri besleme alış verişiniz varsa ve her iki taraf da bunu “kişiliklerine saldırı” olarak algılamadan gelişim alanlarıyla ilgili bir hediye olarak alıyorlarsa gerçekten güveni yaratmışsınızdır demektir.

Bunun olması için geri besleme diyaloğunun karşılıklı konuşulması, kulağa öyle gelse bile aslında arka planda kişiliğe veya egoya saldırının olmadığının kabul edilmesi, geri beslemenin içeriğine odaklanılması ve geri beslemenin bir eyleme yol açması gerekiyor. Bazen de verilen geri beslemenin “tam da uygun olmadığı” zamanlar olabilir, bu da mümkün, böyle bir durumda da geri besleme alan bunu ifade edebilir ve yine geliştirici bir diyalog yaratılabilir. Farklı düşüncelerin olgunca tartışılmasından ancak daha iyi fikirler ortaya çıkabilir.

Ekibimdeki çalışanlar imkan olsa yine benimle çalışmak isterler

Ekibinizdeki çalışanlar örneğin 3 veya 5 yıl sonra bir imkan olsa sizinle yeniden çalışmak isterler mi acaba? Eğer bu sorunun cevabını olumluya çevirebildiyseniz liderlik becerileriniz gelişmekte ve bu konuda iyi bir performans göstermektesinizdir demektir. Bunun altındaki önemli sebep de insanların size güvenmesi olacaktır.

Bir çok senaryoda çalışanların ekip yöneticilerini farklı bölümlerde ve hatta farklı firmalarda takip ettiklerini biliyoruz, yani o yöneticiye önemli bir güven duymaktadırlar. Çoğunlukla bu çalışanlar yöneticilerinin kendi haklarını çok iyi koruyacaklarından da emindirler ve şirketle yapmaları gereken bazı müzakereleri de yöneticilerinin sırtına yüklemeyi de kolay ve güvenli bir yol olarak görebilirler.

Bu üç ifadeyi değerlendirseniz ekip üyeleriniz nasıl yanıtlar verir, size ne kadar güveniyorlar?

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir