Blog

Yeni Ekibinizi 6 Boyutta Değerlendirin

wallpaperflare.com_wallpaper (2)
Güven / Liderlik / Ofiste İletişim

Yeni Ekibinizi 6 Boyutta Değerlendirin

Yeni görevinizde bir ekibin sorumluluğunu aldınız, tebrik ederim. Bu aynı şirket içinde de olabilir, farklı bir şirkette de olabilir. Her durumda ekibinizde yıldız çalışanlar olabilir, “sessiz istifacılar” olabilir, performans düşüklüğü göstermiş olanlar olablilir, bağlı olanlar, olmayanlar olabilir. Böyle bir durumda ekibinizi nasıl değerlendirebilirsiniz?

Bu tür bir durumda bir kriter seti belirleyip gözlemleriniz ve görüşleriniz doğrultusunda bir tablo oluşturursanız, sonraki dönemde her bir çalışanla yapacağınız gelişim planı açısından değerli olabilir.

Böyle bir ekip kendi iç dinamikleri ile gelir, kimbilir, belki grubun içinde sizin işinizi almak için umutlanmış olanlar olabilir. Grubun geçmişte nasıl performans gösterdiğini bilmek ve ona göre yeni yaklaşımlarınızı geliştirmek de çok önemlidir.

Gelin 6 kriteri tartışalım şimdi… Bu kriterlere göre her bir çalışanınızı değerlendirebilirsiniz, 1-10 gibi bir basit notlama sistemi oluşturabilirsiniz. Hangi çalışanınız ile hangi konularda çalışacağınızı, hangisinin ne tür konularda yardım ihtiyacı olduğunu da bu şekilde takip edebilirsiniz.

Mesleki yeterlilik

Arkadaşımızın mesleki & teknik yeterliği ne durumda? Verilen işlerin zamanında ve belli bir kalite kriteri çerçevesinde bitirilmesi ne sıklıkta oluyor? Mesleki olarak geliştirilmesi gereken alanlar var mı? Kodlama gibi işlerde öğrenme sürati ve becerisi de büyük önem taşıyor, acaba bu konuda gözlemleriniz ne gösteriyor? Ayrıca deneyim de bu boyutta değerlendirilebilir, arkadaşlarımızın o roldeki geçmişleri ne uzunlukta, tecrübeleri ne derinlikte… 6 ay ve daha az tecrübesi olan arkadaşımız varsa bunu da not etmek iyi olur.

Karar Kalitesi

Arkadaşımızın özellikle baskı altında kararlarının kalitesi ne durumda? Kendi çıkarı ve grubun çıkarı arasında bir karar vermesi gerektiğinde doğru kararı verebiliyor mu veya doğru kişilere danışabiliyor mu? Projenin yürütülmesinde fedakarlık veya feda davranışı nasıl? Arkadaşımızın kararlarına güvenebilecek misiniz?

Enerji

Çalışanımız ekibe, etrafına nasıl bir enerji saçıyor? Genelde yüksek enerjili ve hevesli mi, yoksa durgun, düşük modda ve ekibin enerjisini de düşürüyor mu? Mesleki yeterlilikle birlikte bu özellik de bence çok önemli… Yapılan işlerle ilgili olumlu davranışı görebilen, diğerlerini canlandıran, başarıya inancı artıran ve bu yolla yeni fikirlerin ve yeni yolların bulunmasına katkıda bulunan ekip üyesini ekipte tutmak isteyeceksiniz.

Odaklanma

Arkadaşımızın işleriyle ilgili odaklanma performansı nasıl? Öncelik belirleyebiliyor mu, belirlenmiş önceliklere uyuyor mu, yoksa duruma göre sağa sola savrulabiliyor mu? Bir konuda görüş bildirirken konudan uzaklaşıp bambaşka bir konuda konuşmaya başlayabiliyor mu acaba? Bu boyutta verimlilik ile ilgili gözlemlerinizi de ekleyebilirsiniz, epostalara veya mesajlara dönüş süresi ve kalitesi nedir, odaklanmamızı engelleyen çeldiricilerden ne kadar kaçınabiliyor, zamanını yönetme konusunda nasıl?

İlişkiler

Arkadaşımızın diğer ekip üyeleri ile arası nasıl? Kendini grubun içinde hissediyor mu, ona göre davranıyor mu? Grubun “sivri” elemanı mı acaba? Ortak karar mekanizmalarına katılımı nasıl? Onunla çalışmak kolay mı, yoksa sürekli eleştiren, bilmiş bir hali mi var acaba? Ekip üyeleri arasında var olan, süregelen çatışmalarla ilgili bilgilerinizi bu boyutta değerlendirebilirsiniz.

Güven

Arkadaşımıza güveniyor musunuz, güvenebilir misiniz? Verdiği sözü tutuyor mu? Tutamayacak olursa söylüyor veya yardım istiyor mu? Eksik yönlerini ifade etme ve sergileme davranışı ne durumda? Siz güvenerek başlayacağınız bu ilişkide o da size güvenebilecek mi?

Şöyle mini bir tablo ile tüm bu boyutları değerlendirebilirsiniz.. Buradaki örnekte kriterleri 100 üzerinden kendimce ağırlıklara böldüm ve olması gereken en az puanı da yerleştirdim.

Bu örnekte çalışanımız 100 üzerinden 60.5 aldı, en düşük görünen ilişkiler üzerinde ayrıca çalışılabilir.

Değerlendirme KriterleriAğırlık (100 puan üzerinden
sizin için önem ağırlığı)
A arkadaşımızın
1 üzerinden puanı
A Arkadaşımızın
Ağırlıklı puanı
Mesleki Yeterlilik200.7014
Karar Kalitesi150.507,5
Enerji150.609
Odaklanma200.8016
İlişkiler150.305
Güven150.609

Kolay gelsin!

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir