Blog

Yeni katılacağınız şirketin kültürünü anlamanız için 6 temel boyut

wallpaperflare.com_wallpaper-1-scaled
Güven Ortamı / Ödül ve Takdir / Ofiste İletişim / Ofiste Politika / Psikolojik Güvenlik / Şirket Kültürü / Takımlar

Yeni katılacağınız şirketin kültürünü anlamanız için 6 temel boyut

Aylar süren işe alım sürecinin sonunda teklifi kabul ettiniz ve yeni bir şirkete direktör veya bölüm müdürü olarak atanıyorsunuz. Öncelikle tebrik ederim!

Yeni rolünüzde ve yeni şirketinizde başarılı olmanız, etki bırakmanız ve öğrenerek ve gelişerek ilerlemeniz için önemli bir geçiş dönemi sizi bekliyor… Tabii işe alım sürecinde katılacağınız şirket ile ilgili araştırma yaptınız, açık kaynakları incelediniz, atanacağınız görev ile ilgili içeriden bilgiler aldınız. Yeni müdürünüz ile iletişimizi olabildiğince netleştirmeye gayret ettiniz, buraya kadar harika… Ancak biliyorsunuz, şirketin bir çalışanı olarak ofisinize adım atmadan anlamanızın çok zor olduğu bir özellik var, o şirketin kültürü… Bununla ilgili bazı izlenimler de edinmiş olabilirsiniz, bu yazıda 6 boyutta bir şirketin kültürünü nasıl anlayabilirsiniz, kendinizi bu 6 boyutta nasıl konumlayabilirsiniz, bu konuda yardımcı olmaya çalışacağım.

Etki

Çözmeniz gereken önemli bir bilmece… İnsanlar fikirlerine, proje önerilerine, kritik itirazlarına desteği nasıl alıyorlar? Üst düzey yöneticilerin desteğini almak mı önemli yoksa yataylarınızdan ve ekibinizden destek almak iyi bir fikir gibi mi görünüyor? Orta kademe yöneticiler bir projeyi, bir fikri, bir isteği sunma becerisine ve alışkanlığına sahipler mi? Siz de benzer durumda olsanız güçlü yanlarınızı en fazla gösterecek biçimde nasıl bir yol izlemeniz uygun olurdu?

Çoğunlukla üst yönetimin desteği ile ilerleme oluyorsa bunu iyi kavrayıp ilerlemeniz uygun olur. Yataylarınızı ve ekibinizi yok saymadan, onların da işbirliğini alarak doğru üst düzey yöneticilere ulaşmanızın planlarını yapabilirsiniz. Eğer durum tersine ise, daha özgür hissetmeniz olasıdır, bu durumda daha fazla sorumluluk ve hesap verebilirliğin olduğu bir yerde olabilirsiniz. Bu da kendinizi göstermeniz, fikirlerinizi hayata geçirmeniz ve sorumluluk almanız için size bazı imkanlar sunabilir.

Toplantılar

Gireceğiniz ilk toplantılarda şirketin kültürüne ait altın değerinde gözlemler yapabilirsiniz. Örneğin, toplantılarda “tartışma” yoğunluğu ne kadar? Bir karar alınacağı zaman toplantıda farklı görüşler seslendiriliyor ve tartışılıyor mu? Dinleme ve tartışma adabı ne durumda? Diğer uçta, toplantılar perde arkasında alınmış kararların seslendirildiği, farklı seslerin duyulmadığı platformlar mı acaba? Bu sorunun cevabına göre sizi ilgilendiren konularda nasıl hareket edeceğinizi de planlayabilirsiniz.

Eğer açık tartışma ve uzlaşma kültürü ağırlıkta ise, toplantılara hazırlanmak, doğru ve derinleştirici sorular sormak, kendi bakış açınızı verilerle ve etkili şekilde sunmak değer taşıyacaktır. Aksi durumda, toplantı dışında etki ve ikna gücünüz üzerine çalışmanız gerekecek.

İş Bitirme

Şirkette işler nasıl hallediliyor? Acaba süreçleri bilen ve uygulayan ekip liderleri mi var, yoksa bir işin yürümesi için doğru kişileri tanımak, bilmek mi gerekiyor? Süreçler ne kadar önemli, karar alınırken ve işler yürürken o işin başındaki kişiye mi bağımlıyız? İş sahibinin ağzından çıkan kanun mu yoksa işler insandan bağımsız süreçlere mi paylaştırılmış durumda?

Bunu bilmeniz çok işinize yarayacak zira bu şirketin kurumsallaşma yolculuğunda nerede olduğunu gösteriyor, sizin katkınızla ilgili de size ilham verebilir.

Çatışmalar

İnsanlar kendilerine olumsuz bir etki olacağından korkmadan ve endişelenmeden fikirlerini söyleyebiliyorlar mı? Ekip liderleri çatışmadan kaçınıyorlar mı? Yoksa çatışmalar en alt seviyede çalışanlara doğru yansıtılıyor mu?

Sağlıklı bir çatışma ortamı var mı, yani taraflar unvandan ve pozisyonlarından bağımsız olarak ihtiyaçlar üzerine konuşarak uzlaşmacı bir yaklaşım gösterebiliyorlar mı? Bu soruların cevapları, sizin kendi davranış stratejinizin ötesinde kurumsal kültür ile ilgili büyük ip uçları barındırıyor.

Takdir

Şirkette kimler ne şekilde takdir alıyorlar? Takdir yaygın mı? İşi yapan, spot ışıklarının altında olan ve olmayı sevenler mi takdir alıyorlar? Görünen sürükleyen liderler mi takdire şayan görülüyorlar? Ya da çok önde görünmese de ekibini belli bir disiplin içinde sonuca götüren, işbirliğini teşvik eden ve takım oyunu oynayan çalışanlar mı takdir görüyor?

Bu hem sizin takdir yaklaşımınıza ışık tutacak, hem de yeni şirketinizin kültürünü anlamanıza yardımcı olacak.

Amaca ulaşmak için her yol mübah mı?

Bir işi başarmakla ilgili çizilmiş net sınırlar var mı? Şirketin değerleri belirlenmiş, herkese duyrulmuş ve davranışlara yansıması isteniyor mu? “Bir bu şirkette bu değerler etrafında en iyiyi yaparız” gibi bir motto var mı? Yoksa “nasıl” başarıldığı değil, “neyin” başarıldığı mı önemli ve öne çıkarılıyor?

Bu 6 boyut bir arada size yeni katılmakta olduğunuz şirketin kültürü ile ilgili önemli ipuçları verecek. Bunları gördükçe hem kendi davranışlarınızı planlayacak, hem hangi değişim isteklerinizle ilgili nasıl hareket etmenizin mantıklı olduğunu size gösterecek. Kolay gelsin!

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir