Blog

Çalışanınızın Ayrılmaya Hazırlandığının 8 Belirtisi

leaving
Güven Ortamı / Hesap Verilebilirlik / Ödül ve Takdir / Ofiste İletişim / Ofiste verimlilik / Psikolojik Güvenlik / Şirket Kültürü

Çalışanınızın Ayrılmaya Hazırlandığının 8 Belirtisi

Çalışanınızın ayrılma niyetinde olması hem o an hem de gelecek aylar için size zorlu zamanlar yaşatabilir. İş dünyasının pandemi ile, büyük istifa ve sessiz istifa dalgalarıyla, uzaktan çalışma ile, hibrit çalışma ile sürekli ve süratli dönüştüğü şu ortamda çalışanların bağlılığını yakından izlemek hiç de kolay değil… Bağlılık süratle değişebilen bir duygu durumu olduğu için, nabız anketleri bir fikir verebilir ancak yeterli olmayabilir de…

Bir çalışanın “ayrılma niyeti”nde olduğunu nasıl anlarsınız? Şu 8 davranışı görmeye ve bunu “tekrarlayan” şekilde izlemeye başladığınızda çalışanınız ayrılmayı düşünüyor veya o yola girmiş demek olabilir. Eğer bu davranışları yeteri kadar erken farkeder ve çalışanla uygun şekilde bir diyalog başlatırsanız yeniden işine heveslenmesini, anlam bulmasını, geleceğine duygusal yatırımını sizinle birlikte yapmasını sağlayabilirsiniz.

İş Verimliliği Düşmekte ise…

Çalışanınızda normal dışı iş geciktirmeleri ve iş kalitesinde düşüş seziyorsanız bu ciddiye alınması gereken bir konu olabilir. Acaba neden gecikiyor veya daha önce yüksek kalitede iş yaptığı bir projede şimdi neden kalite düşüklüğü yaşıyor? Bunun farklı kök sebepleri olabilir, aramakta ve yargılamadan ve merak ederek ilgilenmekte fayda var.

Takımdan uzak görünüyorsa

Takım olarak birlikte birşeyler yapıldığında daha önce katılan bir çalışan ayrı duruyorsa alarm zilleri çalıyor olabilir. Aynı şekilde bu davranışın da farklı sebepleri olabilir ancak tekrarlayan şekilde takıma ait hissetmeme duygusunu dışarı yansıtıyorsa bunun da sebeplerine bakmak iyi olabilir. Belki takım içinde ilgilenmek gereken bir çatışma olmuştur, belki bu çalışan kendi bakış açısından haksızlığa uğramıştır veya takdir edilmediğini de düşünüyor olabilir.

Mümkün olan en az işle “idare” ediyorsa

Belli bir performansta çalıştığını bildiğiniz bir çalışanınız bir süredir sadece olabilecek en az işi yapıp gerisini yapmıyorsa, ek bazı işlerle ilgili ilgisizse, takım içinde yeni işlerle ilgili gelen önerilere karşı “ne gerek var?” duygusuyla yaklaşıyorsa yine durup bu arkadaşımızla konuşmakta fayda olabilir. Son dönemde çok popüler olan “sessiz istifa”cıların bu türde davranış gösterdiğini biliyoruz.

https://bertayfisekci.com/2022/10/05/nedir-bu-sessiz-istifa/

Müdürü ile ilişkisi bir süredir “limoni” hale gelmişse

Ekip lideri olarak bir çalışanınızın sizinle olan diyaloğunda bir zayıflık, bir kopukluk hissediyorsanız bu yine bir alarm sebebi olabilir. Sizin isteklerinize duyarlık, kendi fikirlerini ifade etmeme davranışı, “yapsam da yapmasam da farketmiyor” tavrı bunun belirtilerinden olabilir. Biliyoruz ki ilk rapor ettiğimiz müdürümüz bağlılığımıza %70 oranında etki ediyor ve onunla ilişkimiz bizim için de kritik önemde.

Uzun Dönem Planlarına İlgi Azalmışsa

Çalışanınız yıllık planlara ve buna benzer stratejik geleceğe bakma çalışmalarına birdenbire ilgisiz hale gelmişse ayrılmayı düşünüyor olabilir. Bu kendini o organizasyonun içinde hissetmeme, 6 ay 1 yıl sonra olacaklarla kendini bağdaştıramama, sadece kısa dönemli işleri yapma gibi davranışlarla kendini gösterebilir. Bunun tabii mizaç ile de ilgisi olabilir, ancak eğer bu davranış yeni bir davranış olarak ortaya çıkmışsa daha da dikkatli izlenmelidir.

Genel bir olumsuzluk davranışlara yansımaya başlammışsa

Çalışanımız şirketin politikaları ile ilgili, olup bitenle ilgili, yakın ekibinin başarıları dahil olumlu gelişmelerle ilgili olumsuz bir davranış içindeyse yine dikkat etmeyi öneriyorum. Bir işin ucundan tutma, işin kalitesini yükseltmek için gerekli bir çabayı gösterme ve başarılardan memnun olma ve olumlu bir davranış gösterme gibi davranışları normalde görüyor ve bir süredir görmüyorsak bu çalışanımız ile de konuşsak iyi olur.

İşinden ve müdüründen şikayeti artmışsa

Çalışanımız toplantılarda, aralarda, sohbetlerde şirketten, politikalarından, gelirinden ve örneğin primlerden, müdüründen şikayet etmeye başlamış ve bu konularda bir tür “muhalefet lideri” tadında konuşmalar yapmaya başladıysa bu da ayrılık öncesi davranışlardan biri olabilir. Ben de kurumsalda çalıştığım bir şirkette bir ara kendimi “muhalefet lideri” olarak hissetmiş, bundan mutsuz olmuş ve arayışa girmiştim. Çalışan kendi müdürü ile konuşmak yerine onunla ilgili başkalarına dert yanıyorsa durum iyi değil demektir.

Müşterilerle muhatap olmada isteksizlik artmışsa

Çalışanımız bir süredir müşterilere “bulaşmak” istemiyorsa, bazı durumlarda tembellik diyebileceğimiz davranışlar göstermeye başlamışsa da gitmeyi kafasına koymuş olabilir. Bu durumda da onunla konuşmak çok değerlidir.

Buna benzer durumlar için bir çok öneri içeren çok sayıda yazı yayınladım, bunlardan birini şu linkte okuyabilirsiniz.

https://bertayfisekci.com/2021/06/10/calisanlarinizin-bagliligindan-endise-mi-ediyorsunuz-su-degisikliklerle-baslayin/

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir