Blog

Bir Dakika Yöneticisi Güncellemesi – 1

one minute manager - 1
Delege etmek / Geri Besleme / İş Dünyası / Kişisel Gelişim / Liderlik / Ofiste İletişim

Bir Dakika Yöneticisi Güncellemesi – 1

Çok bilinen “One minute manager” kitabının yazarları değişen günümüz iş dünyası için kitabı güncellemişler ve 3 bölümde yenilemişler. Bu güncellemeyi ilginç buldum ve 3 yazıyla incelemeye karar verdim. Bu şekilde daha önce değindiğimiz benzer konulara yeni bir alternatif getirmiş olacağız. Kitaptaki ilk bölüm başlangıç ve hedeflerin belirlenmesi…

 

 

Başlangıç bölümü ekibinize önceden başarılı olmaları için onlara nasıl yardımcı olabileceğinizi anlatmanızı içeriyor. Bunu yaparken şu maddeler üzerinden gidiyoruz…

Hedeflerin ne olduğunu net olarak ifade edin

İş hayatında netlik üzerinde çok durduğum ve çok önemli bulduğum bir konu… Şirketlere ve ekiplere ciddi zaman kaybettirme riski bulunuyor. Burada ekip lideri hedefi net şekilde ifade ediyor. Bu ekip hedefi olabilir, bireysel hedef olabilir. Önemli olan ne zamana kadar, nasıl bir sonuç alınacak şekilde ne yapılması gerektiğini netleştirmektir. Örnek verelim:

Önümüzdeki 3 ay içinde geçen çeyrekteki maliyetimizi koruyarak yapacağımız pazarlama kampanyasında satış ekibine ilettiğimiz müşteri görüşme taleplerinin %60 artmasını sağlamayı hedefliyoruz.

Olumlu davranışı gösteren bir örnek olun

Ekip lideri olarak kendi hedeflerinizle ilgili yaklaşımınızda ekibinize örnek olabilirsiniz. Yapıcı, geliştirici ve “sorunları çözücü” bir davranış ekibinize de bir ilham & örnek olacaktır. Lütfen unutmayın, ekibinizin davranışları sizden etkilenir, kültür sizin davranışlarınız üzerinden çalışanlara yayılır.

Her bir hedefi ayrı bir sayfaya yerleştirin

Ekibinizdeki arkadaşların hedefleri ile ilgili aranızda anlaşılmış bir format olması iyi olur. Bu formata göre tek sayfada o hedefle ilgili tüm bilgilerin net olarak ifade edilmesi, karşılıklı uzlaşılması ve bu belgenin hedefe giderken bir rehber olması amaçlanır.  Benim verimlilikle ilgili eğitimim için hazırladığım şu hedef sayfasını örnek olarak kullanabilirsiniz.

Kısa “dokunuşlar” ile hedeflerdeki ilerlemeyi izleyin

Çalışanınız ile kısa görüşmeler aracılığı ile hedefe doğru giderken ne noktada olduğunu izleyebilirsiniz. Bunun için 15 dakikalık kısa bir toplantı bile yeterli olacaktır. Burada önemli olan uzlaşılan hedefle ilgili “durumun” paylaşılması ve gerekirse ekip lideri olarak görüşlerinizi ve önerilerinizi verebilmektir.

Çalışanların işlerinde nerede olduklarını fark etmelerini sağlayın

Ekip lideri olarak belki de en önemli katkınız çalışanınızın yürütmekte olduğu projede ona “objektif ayna” tutmak ve o ana kadar ne yaptığını, hedefe göre nerede olduğunu, o ana kadarki çalışmalarındaki performansını iletmektir. Bu olduğu zaman çalışan duygularına kapılmadan, net biçimde, daha önce uzlaşılan hedefe göre nerede olduğunu ve ne yaptığını fark eder ve o noktadan sonra yeni öneriler ile daha doğru çalışmaya başlayabilir. Bunun nasıl yapılacağını önümüzdeki bölümde ayrıntılandıracağız.

Hedeften sapma varsa bunu netleştirin ve sonrasını planlayın

Hedeften sapma veya yolda çok yavaş gitme gibi sizin doğrudan gördüğünüz ve çalışanınızın performansına fayda sağlayacak gözlemleriniz varsa bunu iletebilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınızı yine önümüzdeki bölümlerde ele alacağız.

 

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir