Blog

Zor bir yolculuk

orfi-lisesi-harita1
Uncategorized

Zor bir yolculuk

Bu sene de, Genç Başarı Vakfı’nın “Şirket Programı” çerçevesinde mentörlük yapıyorum. Geçen sene Galatasaray lisesi’ne gitmiştim, tecrübeli bir lider ve yeni oluşturulmuş bir ekiple, “kadına şiddete dikkat çekmek için” “Ada Lovelace” markasıyla fularlar hazırlayıp satmıştık. Bu yıl, daha zor ama daha heyecanlı bir yolculuk olacak gibi hissediyorum.

Geçen sene “Ticaret Fuarında” uzun bir Periscope yayını yapmıştım, neredeyse bütün ekipleri gezmiştim ve “30 saniyeniz var, ne yaptınız, neden yaptınız?” diye sormuştum, güzel & ilginç yanıtlar aldım. İzleyebilirsiniz.

Bu yılki okulum “Arnavutköy Örfi Çetinkaya Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi”… Şu anda üçüncü havaalanının yapılmakta olduğu bölgede, açıkçası haritada İstanbul’da görünen ama İstanbul’un bayağı dışında bir yer… Okulumuz dört ana alt dala ait sınıflardan oluşuyor, Bilişim, İnşaat, Harita ve Metal Teknolojisi.. Şirket programına katılan arkadaşlar inşaat bölümünde okuyorlar.


orfi-lisesi-harita

 

Öncelikle ilk iki toplantımızı birbirimizi tanımaya çalışarak geçirdik. Müdür bey’le de ilk ziyaretimde görüştüm, konuya çok ilgi gösteren, belli ki fedakarca çalışan bir eğitimci… Şirket programının öğrencilere getirmesini beklediğimiz faydalardan bahsettik… Bir şirket ortamını yaratmak, karşılarına çıkan sorunlara birlikte yaratıcı çözümler geliştirmek, bir ürün ortaya çıkarıp onu satmaya çalışmak, sonunda bir faydaya dönüşecek bir bağış / çözüm düşünmek, iş planı yapmak, ürünün pozisyonlanması ve satışının evrelerini planlamak, para bittiğinde çözümler düşünmek bunlardan sadece birkaçı… Bir yanlış anlama olmuş, şirket hisselerini 2 ile 20 lira arasında satma imkanları varken, bunu düşünmeyip 2 liraya satmışlar. Böylece daha ikinci haftada bir “nakit sıkışıklığı” ile karşı karşıya kaldılar… Çeşitli önerilerimiz oldu, kendileri de çıkış yolları düşündüler, ön sipariş almak gibi. Aslında bu yolla zorlu bir durumu aşmayı başardılar.

Bu defa mentör olarak daha farklı bir konumda hissediyorum kendimi… Bu genç arkadaşlara sanki potansiyellerini hatırlatmak gibi… Genelde tartışmalarının faydalarından, kendine güvenlerinin artabileceğinden, bu yaşlarda kendilerine yatırım yapmalarının ne kadar önemli olduğundan, dünyanın ne kadar hızlı değiştiğinden bahsettik. Akıllarına gelen fikirlerin paraya bağımlı olmamasından söz ettik. Başlarda genel bir mutsuzluk, “biz yapamayız” hali vardı, ama haftalar ilerledikçe bunun dağılmakta olduğunu gördüm, üçüncü ziyaretimde Genç Başarı Vakfı’nın Genel Müdürü Seçil Çelebi bana katıldı ve arkadaşların sorularını cevaplandırdı… Bu programın amaçlarını, ne gibi bir deneyim yaratma amaçı güttüğünü açıkladı ve değişik deneyimlerden örnekler verdi.

 

 

arkadaşım Cenk Yaltırak’ı bir hafta yanıma aldım ve eminim bu onlar için de güzel bir deneyim oldu.

Gençlerimize daha fazla umut & donanım kazandırmalıyız. Herşeyi yapabilirler, sadece denesinler, yanılsınlar, başarısız olsunlar, bu arada başarmayı öğrensinler. Bilimsel gerçekleri yanlarına alsınlar.

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir