Blog

“Office Politics” – Ofiste politika kötü olmak zorunda mıdır?

Ofiste Politika

“Office Politics” – Ofiste politika kötü olmak zorunda mıdır?

Ofiste birisi için “O çok politiktir” dendiğinde nasıl bir algı oluşur? Çoğunlukla negatif değil mi… Benim izlenimim de o yönde… Geçenlerde bir iş arkadaşıma “Ofiste politikalar üzerine bir çalışma yapıyorum, senin bazı taktiklerini referans olarak kullanacağım, bunu da övgü olarak söylüyorum” dediğimde büyük ihtimalle negatif algıladı… Ama aslında gerçekten övgü yapmıştım…

Office Politics dendiğinde, güce tapan, kolayca yalan söyleyen, elindeki bilgiyi tehdit amaçlı kullanan, yaptığı işi iyi becerememesine rağmen “algı yaratma” peşinde olan, kime ne zaman ne diyeceğini çok iyi bilen ofis arkadaşlarımız aklımıza gelir. Aslında anlam bu kadar da negatif olmak zorunda değil, hatta hiç negatif değil…

Office Politics (ne yazık ki Türkçe karşılığını tam bulamıyorum) çalışanın kendini tanıması, müdürünü tanımak için çaba göstermesi, firma içindeki güç dengelerini anlaması, kendi yaptığı işin iyi bilinmesi için çaba göstermesi, müdürünü ve eşitlerini yönetebilmesi, çeşitli ikna tekniklerini kullanması demektir, ve günümüz iş yaşamında vazgeçilmez bir özelliktir. Her çalışanın öğrenmesi gerekir, kariyerini planlayan ve daha büyük sorumluluklar almak isteyen profesyonellerin kesinkes zaman ayırması, anlaması ve kendini geliştirmesi gereken bir alandır. İşyeri, işinizin sonucunu almanız gereken, sonuç odaklı, ürün odaklı bir yerdir, ancak sizin başarılı olmanız için olmazsa olmaz iki şey vardır, işinizi iyi yapmanız ve işinizi iyi yaptığınızı insanların bilmesi… Bazen bu ikisi de yetmeyebilir, işte o zaman ofis içindeki politikayı bilmeniz gerekir.

Müdürünü yönetmek bu zamanda iş yaşamında başarıda vazgeçilmez bir özelliktir ve müdürü tanımakla başlar.

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir