Blog

Kariyerinizdeki en iyi role giderken dikkat edilecek üç kriter

kariyer best
Kariyer gelişimi

Kariyerinizdeki en iyi role giderken dikkat edilecek üç kriter

Potansiyelinizin üst sınırına ne kadar yakınsınız? Bu soruyu acaba kariyerinizin değişik noktalarında kendinize hiç sordunuz mu? Bu soruyu sık sık sormak ve belli bir kriter setine göre rolünüzü değerlendirmek kariyer yönetimi açısından değerli bir yaklaşım olabilir.

Kariyerinizin “en iyi” rolünde olduğunuzu nasıl anlarsınız peki? En bağlı olduğunuz, en iyi performansı gösterdiğiniz, en isteyerek yaptığınız ve kariyerinizde size en büyük parlamayı ve sıçramayı yaratmış işiniz hangisi oldu? Henüz bu işinize ulaşamadıysanız da sıkılmayınız lütfen, kariyer uzun bir yolculuk ve doğru bir strateji ile uzun vadede istediklerinize ulaşabilir, potansiyelinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bu yazıda kariyerinizdeki en iyi role giderken dikkat edeceğiniz üç kriterden bahsetmek istiyorum.

Beceriler

Beceriler bölümü en iyi yapabildiğiniz işlerle birlikte ekibinizde en iyi sizin yaptığınız işleri de içerebilir. Bu beceriler içinde iletişim becerileri, yazma becerileri, müzakere becerileri, karmaşık sorunları basite indirgeyebilme ve çözebilme becerileri, stres anında sakin kalabilme becerileri, pozitif zeka becerileri (olaylara olumlu bakabilme kapasitesi) sayılabilir. Becerilerinizi sıralayabilmek için kendinize şu soruları sorabilirsiniz.

  • İnsanlar benim güçlü yanlarımdan bahsettiklerinde ilk neleri sayıyorlar?
  • Geçmişte en başarılı olduğum iş veya rol neydi, neden?
  • Diğer insanların çoğundan daha iyi becerebildiğim neler var?
Tutku

Bir konuda becerikliyiz veya iyi yapıyoruz diye o konuda tutkulu olduğumuzu söyleyemeyiz. Tutku daha çok o işi severek yapmak, bir “akışta” olabilmek, o işi yaparken kişisel olarak yükselmek, iyi hissetme anlamlarına da geliyor. Tutku ve beceriler birbirlerinden bağımsız ilerleyebilir… Örneğin biri sporlara tutku hissediyor fakat fiziksel yapı olarak beceriksiz olabilir. Bazı insanlar tutkularının doğuştan olduğunu bazıları ise işi yaptıkça tutkularının yükseldiğini söyleyebilirler. Hayatımızın bir noktasında daha önce çok sevmediğimizi düşündüğümüz bir şeyle ilgili de tutku geliştirebiliriz. Tutkunuzu anlayabilmek için şu soruları sorabilirsiniz:

  • Yapmaktan zevk aldığım işler nelerdir?
  • Neleri yapmak bana kişisel bir tatmin duygusu veriyor?
  • Hangi iş ilgimi kaybetmeyeceğim bir biçimde enerjimi yükseltiyor?
  • Hangi işleri yapacağımı ara ara hayal ediyorum?
Organizasyonun İhtiyacı

İşinizin en iyi işiniz olması için becerilerinizin ve tutkunuzun organizasyon tarafından değerli bulunması, ihtiyaçlara cevap vermesi gerekiyor. Bu olmadığında beceri ve tutkunuz size farklı değerlendirmeler yaptırsa da istediğiniz etkiyi yaratamayabilirsiniz.

Üç Boyutun biri eksikse…

Görselde de görebileceğiniz gibi,

  • Tutkunuz yoksa veya düşükse, sıkılmış veya sıkışmış hissedebilirsiniz.
  • Becerileriniz eksikse, rol için yetersiz görünebilirsiniz.
  • Organizasyonun ihtiyacı yoksa, çok becerili olmanıza rağmen o organizasyonda değer görmeyebilirsiniz.

Önemli bir final mesajım da:

Sonraki kariyer kararınızı alırken bu kriterlere dikkat edebilirsiniz, işinizi “şansa” bırakmayın.

Fikrinizi buradan belirtin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir