Aynalama: Takımınızla Daha Derin Bağlar Kurmanın Yolu
Ekip yöneticisi olarak başarılı olma kriterlerinizden biri etkili iletişim kurabilmenizdir. Bu beceriyi geliştirmek için davranış çeşitliliğinize ekleyebileceğiniz önemli bir yaklaşım “Aynalama”dır.
Aynalama Nedir?
Aynalama, bir kişinin anlatımını ona anlamlı şekilde yansıtma sanatıdır. Bunu bir tür etkin dinleme tekniği olarak da düşünebiliriz.
Örneğin, bir çalışanız “Bu projeyi başlatmakta zorlanıyorum.” dediğinde, aynalama kullanarak şu şekilde yanıt verebilirsiniz:
“Yani, projenin başlangıcı seni en çok zorlayan kısmı, doğru mu?”
Bu basit yöntem, karşı tarafın kendini daha iyi ifade etmesini ve sizin daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.
Aynalama Neden Bu Kadar Güçlü?
Aynalama, yöneticiler için üç temel fayda sağlar:
- Netlik Sağlar
Bir çok çalışan kendilerini ifade ederken net olamayabiliyorlar, çeşitli kaygılarla demek istediklerini anlatırken zorlanabiliyorlar. Aynalama, konuyu netleştirerek asıl tartışma noktasına odaklanmanızı sağlar. Konuşan kişiye aynalama yaptığınızda söylenen ifadede netlik kazandırmış olabilirsiniz. - Yanlış Anlamaları Önler
İş yerindeki iletişim sorunlarının çoğu eksik veya yanlış anlaşılan mesajlardan kaynaklanıyor. Aynalama, yanlış anlamaları fark etmenizi ve gerekirse daha doğru alternatif diyaloğa geçmenizi sağlar. - Güveni Artırır
İnsanların “anlaşılma” isteği ve tatmini iş yerinde bağlılığı ve performansı etkiler. Anlaşıldığını düşünen çalışan daha net ifadeler kullanabilir, müdürüyle bağı güçlenir, daha yapıcı olabilir, daha açık olabilir.
Aynalama Nasıl Kullanılır?
Aynalama’in farklı kullanım biçimleri vardır:
İçerik Aynalaması:
“Yani, senin için en önemli nokta ______, doğru mu?” (zaman planlaması, projeye başlayabilmek, arkadaşlarından saygı görmek vb)
Yol ayrımı Aynalaması:
“İki konu duyuyorum: _____ ve _____. Hangisine odaklanalım?” (Rolün ile ilgili sıkıntılar, gelirin ile ilgili sıkıntılar vb)
Duygu Aynalaması:
“Bu konu seni biraz ______ hissettiriyor gibi, doğru mu?” (yalnız, değersiz, güçsüz, moralsiz, kontrolsüz vb)
İhtiyaç Aynalaması:
“Aslında daha fazla ______ ihtiyacın var gibi görünüyor.” (anlaşılmaya, dinlenmeye, değer verilmeye, bağ kurmaya, konuşmaya vb)
Son Söz
Aynalama, yöneticilik becerilerinizi geliştirecek güçlü bir davranıştır.
Bugün bir toplantıda veya sohbetinizde aynalama kullanmayı deneyin!
Farkı hemen hissedeceksiniz.